Un Nou Paradigma en la Gestió de l’Aigua
Recentment, el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i Eurecat han organitzat una jornada tècnica a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de l’Ampolla, enfocada en les repercussions del canvi climàtic sobre la qualitat de l’aigua potable. Aquesta reunió ha reunit a prop de 100 experts de Catalunya dedicats a la gestió hídrica, amb l’objectiu de compartir els resultats preliminars del projecte europeu SafeCREW.
SafeCREW: Un Estudi Col·laboratiu Internacional
El projecte SafeCREW, que inclou la col·laboració de nou entitats europees, busca entendre com els processos de potabilització s’han d’adaptar a les noves realitats climàtiques. Això inclou l’anàlisi de l’impacte del canvi climàtic sobre les aigües superficials i subterrànies, i com aquests canvis afecten les seves propietats, així com els mètodes de tractament i distribució.
Dades Reveladores sobre el Riu Ebre
En el transcurs de la jornada, els participants van exposar dades obtingudes durant dues dècades sobre el riu Ebre. Els investigadors han observat un increment de 2ºC en la temperatura de l’aigua i un augment significatiu en la conductivitat, que indica un increment de sals dissoltes.
El Paper de les Activitats Humanes
Irene Jubany, investigadora d’Eurecat, va destacar que, a més del canvi climàtic, les activitats humanes estan alterant les característiques de l’aigua. Això subratlla la necessitat de projectes com SafeCREW, que proporcionen informació crítica per a la millora dels processos de tractament d’aigua, garantint així la seva qualitat per al consum.
Innovacions en el Processament d’Aigua
Des de l’inici del projecte el 2022, s’han realitzat múltiples campanyes de mostreig per analitzar tant el riu com el procés de potabilització. S’han implementat nous sistemes d’anàlisi en línia, incloent sensors per mesurar trihalometans, la qual cosa ha permès obtenir una visió integral sobre la qualitat de l’aigua durant tot el seu tractament.
Optimització dels Recursos
Andreu Fargas, del CAT, va comentar que ara poden observar l’evolució de la qualitat de l’aigua a cada etapa del procés, la qual cosa ajuda a identificar les fases més eficients per a la reducció d’elements contaminants. Aquesta informació és essencial per minimitzar l’ús de productes químics com el clor.
Modelant el Futur de la Potabilització
El projecte també busca establir models predictius que permetin adaptar els processos de potabilització a les condicions canviants de l’aigua, especialment davant l’augment de sequera i pluges extremes. Això és fonamental per assegurar un subministrament d’aigua potable segur i de qualitat, no només a Catalunya, sinó a tota Europa.