Un brot d’intoxicació que alarma
Un recent incident de salut pública ha deixat més d’una vintena de persones amb símptomes vinculats amb la ingestió d’un plat tradicional en un bar del Raval, a Barcelona. Es tracta d’un brot de salmonel·la que ha afectat a almenys 22 clients del Bar la Ravala el cap de setmana passat, amb símptomes com vòmits, diarrea i febre.
Hospitalitzacions i reaccions dels afectats
Entre els afectats, quatre persones, incloent un menor, han requerit hospitalització per deshidratació severa causada per una gastroenteritis. El local ha informat les autoritats sanitàries sobre l’incident, mentre que els clients que van menjar allí han començat a organitzar-se per fer front a la situació.
Un grup de suport i acció
Les persones afectades han creat un grup de WhatsApp per compartir les seves experiències i discutir possibles accions legals contra el restaurant, que romandrà obert durant la investigació en curs. La Agència de Salut Pública de Barcelona no ha confirmat l’origen de l’intoxicació, però les coincidències entre els testimonis són inquietants.
El menjar com a possible causa
Els clients han descrit que van passar la tarda del dissabte o diumenge en el bar, prenent una varietat de truites, i que poc després van començar a presentar símptomes. Molts d’ells han estat incapaces de tornar a treballar després de diversos dies de malestar. ‘El temps que he perdut a l’hospital no tornarà. És crucial que el restaurant revisi els seus protocols per evitar que això es repeteixi’, ha comentat un dels afectats.
Condicions d’emmagatzematge preocupants
Alguns testimonis apunten que les truites es trobaven a temperatura ambient, una situació que podria haver compromès la seva seguretat alimentària. ‘Els servien poc després d’escalfar-les al microones, però no estaven refrigerades’, ha explicat una afectada amb necessitats d’hospitalització.
Normatives i recomanacions higièniques
Segons l’Agència Espanyola de Consum, hi ha diverses mesures que els restaurants han de seguir per prevenir la salmonel·la. Aquestes inclouen no rentar els ous, mantenir estrictes normes d’higiene i servir plats com truites immediatament després de la seva preparació. Les normatives actuals permeten l’ús d’ous crus, a condició que es cuinin a temperatures segures.