Inici » Julian Assange queda en llibertat després de 14 anys de saga judicial

Julian Assange queda en llibertat després de 14 anys de saga judicial

by PREMIUM.CAT
un home amb una càmera i un home amb un micròfon darrere seu estan fora d'un edifici amb dos homes darrere seu, Edward George Handel Lucas, houdini, un holograma, antípodes

El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, recupera la llibertat

Julian Assange, el fundador de WikiLeaks, ha estat alliberat després de passar 14 anys embolicat en una llarga batalla legal. El controvertit activista ha formalitzat un acord a les Illes Mariannes del Nord, un territori nord-americà, on es va declarar culpable d’espionatge a canvi de poder tornar al país natal, Austràlia. Després del seu alliberament oficial, Assange es va aturar breument davant les càmeres de televisió que ho esperaven fora del tribunal federal de Saipán, la capital de les Illes Mariannes del Nord. Va saludar els periodistes abans de pujar a un vehicle sense fer declaracions.

L’acord que us permet tornar a Austràlia

Dins de la cort, Assange es va declarar culpable d’un únic càrrec penal per conspiració per obtenir i divulgar documents classificats dels Estats Units. A canvi, la jutgessa Ramona Villagomez Manglona va dictar una sentència que li permet tornar a Austràlia com un home lliure. La magistrada va comentar que espera que aquesta decisió contribueixi a restaurar una mica de pau a la vida d’Assange. A més, li va desitjar un feliç aniversari per avançat, ja que farà 53 anys el proper 3 de juliol.

El paper de la jutgessa de Saipán

La jutgessa va acceptar els termes de l?acord entre el Departament de Justícia i la defensa d?Assange. Va condemnar l’activista a 62 mesos de presó, però li va atorgar crèdit pel temps que ja havia complert a la presó d’alta seguretat de Belmarsh al Regne Unit. Aquesta decisió marca la fi oficial del seu empresonament.

El final d’una llarga saga judicial

Aquest esdeveniment posa fi a una saga judicial que ha durat 14 anys. Tot va començar el 2010 amb la filtració massiva de documents classificats dels Estats Units per part de WikiLeaks. Aquesta filtració va revelar atacs a civils a l’Iraq i l’Afganistan, així com el maltractament de presoners a Guantánamo, entre altres assumptes. Després de la filtració, Suècia va emetre una ordre d’arrest contra Assange per càrrecs d’abús sexual, que posteriorment van ser retirats. Assange es va refugiar a l’ambaixada d’Equador a Londres el 2012, fins que va ser arrestat per les autoritats britàniques el 2019. Ha passat els darrers cinc anys en una presó d’alta seguretat. Finalment, ha posat rumb a Austràlia, on té previst fer una roda de premsa i reunir-se amb la dona, Stella, i els seus dos fills.

Reaccions davant l’alliberament d’Assange

Baltasar Garzón, coordinador de la defensa d’Assange, ha destacat que encara que s’ha acabat la tortura per a l’activista, l’acord no és el que haurien desitjat. Garzón ha expressat el desig d’evitar que situacions similars tornin a passar en el futur.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00