Un Mercat amb Història: Orígens i Evolució
La Boqueria, un dels mercats més emblemàtics de Barcelona, va néixer com un punt de trobada per pagesos i carnissers al segle XIII, quan la Rambla era encara un espai fora de les muralles de la ciutat. La documentació més antiga que es conserva sobre venedors en aquesta zona data de l’any 1217, marcant l’inici d’una tradició que perdura fins als nostres dies.
La Transformació del Mercat: Un Nou Començament
Després de la destrucció de diversos convents a Barcelona l’any 1835, la Boqueria va trobar el seu lloc definitiu. L’antic convent de Sant Josep es va convertir en el nou espai per a les parades de la Rambla l’any 1836. La inauguració del mercat, amb la col·locació de la primera pedra el 19 de març del 1840, va marcar un moment crucial en la seva història.
El Nom que Narra una Història
El nom de ‘Boqueria’ prové de les parades externes que oferien carn de boc, un tipus de carn que, tot i ser considerada de segona, era molt apreciada pels consumidors locals.
Racons de la Boqueria: Un Viatge Visual
La imatge icònica de l’arc d’entrada al mercat, construït el 1913, s’ha convertit en un dels llocs més fotografiats. L’any següent, es va instal·lar la coberta de ferro que ara coneixem, substituint les teulades provisionals que havien estat allí des de 1874.
L’Essència que Perdura
Amb un llegat que es remunta al 1867, la parada d’Olives i Conserves Graus ha estat un testimoni de la història del mercat. Recentment renovada, aquesta parada homenatja les seves arrels amb una olivera que simbolitza la continuïtat i l’evolució al llarg dels anys.
Modernització i Innovació: La Boqueria del Segle XXI
Amb les reformes realitzades entre 1998 i 2001, les oficines del mercat van ser modernitzades, creant un espai funcional i atractiu per a la direcció i els comerciants. Ara, acullen una aula de cuina on es realitzen múltiples cursos de gastronomia cada mes.
Un Espai Gastronòmic de Referència
La transformació del mercat va permetre que els antics magatzems es convertissin en terrasses gastronòmiques, on la llum natural flueix i es combina amb l’oferta culinària dels bars i restaurants.
Desafiaments i Adaptacions
La plaça de la Gardunya, històricament utilitzada per a càrregues i descàrregues, va ser transformada amb un pàrquing subterrani que es va inaugurar el 2013. No obstant això, alguns paradistes encara recorden amb nostàlgia l’impacte que les obres van tenir en el seu negoci.
Un Mercat que Conviu amb el Turisme
Avui dia, la Boqueria és un reflex de la tradició i la modernitat, atrau visitants de tot el món. En un recent reportatge, hem tingut l’oportunitat d’explorar els racons menys coneguts del mercat, revelant una faceta que sovint escapa a l’atenció dels turistes.