Inici » La connexió inesperada entre antibiòtics i asma

La connexió inesperada entre antibiòtics i asma

by PREMIUM.CAT
una dona està asseguda en un sofà i es bufa el nas amb un paper de seda a la boca i mira la càmera, Claire Falkenstein, imatge promocional, una foto d'estoc, neoplasticisme

Una troballa fascinant

Un estudi recent de la Universitat de Monash a Austràlia ha revelat una relació sorprenent que podria canviar la nostra comprensió sobre l’ús d’antibiòtics i la seva associació amb l’asma. Aquesta investigació, liderada pel professor Ben Marsland i publicada a la revista ‘Immunity’, ha descobert una molècula anomenada IPA, produïda per certs bacteris en un intestí saludable, que resulta essencial per a la protecció a llarg termini contra aquesta malaltia respiratòria.

Un enfocament innovador

L’equip de recerca va aconseguir aïllar aquesta molècula, que es pot convertir en una opció de tractament senzilla, en forma de suplement nutricional, per a nens en risc de desenvolupar asma. El professor Marsland afirma que aquestes troballes són crucials per entendre com l’ús freqüent d’antibiòtics afecta negativament la microbiota intestinal, cosa que eleva el risc d’al·lèrgies i asma.

Alteracions a la microbiota

Marsland va explicar que la disminució del nombre de bacteris productors d’IPA és una conseqüència directa del tractament amb antibiòtics. “Sabem que l’exposició primerenca a aquests medicaments altera la microbiota intestinal de manera negativa. En fer-ho, s’incrementa el risc de desenvolupar al·lèrgies i asma a la vida posterior”.

Importància dels primers anys de vida

Els primers anys a la vida dun individu són crítics per a la formació duna microbiota intestinal equilibrada. Segons explica Marsland, “aquest procés es veu afectat per diversos factors, com l’alimentació, la genètica i l’entorn. Els nadons que tenen un alt risc d’al·lèrgies i asma solen mostrar un desenvolupament de la microbiota intestinal que no avança de manera òptima” .

Ús d’antibiòtics i efectes

L’ús d’antibiòtics durant el primer any de vida podria tenir conseqüències no desitjades, com ara la reducció de bacteris beneficiosos. La investigació mostra que la disminució de nivells d’IPA és especialment rellevant en aquesta etapa, alineant-se amb la maduració de les cèl·lules pulmonars, fet que converteix aquesta molècula en un candidat valuós per prevenir la inflamació al·lèrgica a les vies respiratòries.

Experiments reveladors

L’equip va utilitzar ratolins amb predisposició a desenvolupar asma i va observar que, quan aquests van rebre antibiòtics en edats primerenques, van mostrar més susceptibilitat a la inflamació al·lèrgica provocada pels àcars de la pols. Aquesta tendència va continuar fins a la seva vida adulta, destacant una connexió duradora que perdurava fins i tot després que els nivells de microbioma intestinal i IPA es normalitzessin.

Resultats prometedors

Quan a aquests ratolins se’ls va proporcionar un suplement d’IPA des d’una edat primerenca, els investigadors van notar que es recuperaven efectivament de la inflamació al·lèrgica a les seves vies respiratòries induïda per àcars de la pols, cosa que suggereix que aquest enfocament podria ser clau per al maneig i la prevenció de l´asma en el futur.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00