Inici » La Criminalització de la Migració: Una Anàlisi de les Lleis Europees

La Criminalització de la Migració: Una Anàlisi de les Lleis Europees

by PREMIUM.CAT
paisaje exterior parque cervecería con gente en Era el año 2020. Un barco con migrantes acababa de desembarcar en la playa de Mitilene, Lesbos. Al llegar, la policía, en un autobús con destino a la campiña de Mória, interrogó a los pasajeros para averiguar quién había conducido el barco. No había intérpretes ni abogados presentes, y las mujeres viajeras todavía estaban mojadas por el viaje. Unos minutos después, una mujer con un embarazo muy avanzado había sido separada del resto del grupo y estaba siendo vigilada. Lo estaban arrestando y acusando (8k, mejor calidad, obra maestra, muy detallado:1.1)

El Context de la Migració a Europa

L’any 2020, un grup de migrants va desembarcar a Mitilene, a l’illa de Lesbos, només per trobar-se amb la policia grega, que els va interrogar sobre qui havia estat al comandament de l’embarcació. Sense intèrprets ni advocats presents, i encara xopes de la travessia, les migrants es van enfrontar a un sistema judicial que les va acusar d’haver facilitat la migració irregular. Aquest sistema, que busca responsabilitzar les víctimes, ha generat un clima de temor i inestabilitat.

Casos de Criminalització: Un Patró Comú

Pocs mesos després d’aquests esdeveniments, una activista catalana va ser arrestada a Lesbos, amb documents d’identitat que no eren seus. Acusada de facilitar la migració irregular, el seu cas, conegut com a S.O.M., ha estat ajornat en diverses ocasions i continua sense resoldre’s. Les penes per aquests càrrecs són severes, amb un mínim de dos anys i mig de presó i multes que poden superar els 13.000 euros.

Una Eina de Control: La Facilitació de la Migració

Des de la implementació del Paquet de Facilitadors l’any 2002, la Unió Europea ha criminalitzat les accions que permeten l’entrada o residència de migrants sense autorització. Aquesta confusió entre facilitació i tràfic de persones ha permès als estats europeus desviar la responsabilitat de les seves accions, culpabilitzant aquells que intenten ajudar els migrants.

Impacte en les Comunitats Migrants

Cada any, milers de migrants són detinguts i condemnats a llargues penes de presó a Grècia, Itàlia i Espanya. En un estudi recent, es va descobrir que 1.374 migrants van ser arrestats a Grècia el 2022 per facilitar la migració, convertint-se en el segon grup més nombrós a les presons. Les irregularitats en els judicis són comunes, amb testimonis sovint poc fiables i proves insuficients.

Les Conseqüències per als Acusats

Els acusats a les Canàries, per exemple, poden passar fins a 300 dies en detenció abans d’un judici, i aquells que són absolts sovint es troben amb dificultats per accedir a ajudes humanitàries. La seva situació administrativa es complica enormement per les condemnes, fins i tot quan són innocents.

La Criminalització dels Activistes

Les lleis no només afecten els migrants, sinó que també han començat a perseguir activistes i organitzacions que treballen per ajudar-los. Amb 117 casos oberts a Europa, la pressió sobre els que intenten proporcionar suport humanitari s’ha intensificat, generant un clima de por i autocensura.

L’Impacte de la Criminalització

Les accions de suport han disminuït dràsticament, i la mortalitat entre els migrants ha augmentat a causa de la falta d’ajuda. Dades d’ACNUR indiquen que la taxa de mortalitat a la travessia de Líbia a Europa s’ha disparat, posant en perill les vides de milers de persones.

Un Futur Incert

A mesura que la situació a les fronteres europees es torna més crítica, les lleis actuals continuen sent un obstacle per a la defensa dels drets humans. Recentment, s’ha començat a debatre sobre la legalitat de les lleis de facilitació, amb esperances de que puguin canviar. Moviments com el Captain Support Network treballen per oferir suport i resistència davant aquesta criminalització.

La lluita per la llibertat de moviment es converteix en un dels grans desafiaments del nostre temps, amb activistes i migrants lluitant per un futur més just i humanitari a Europa. La situació actual exigeix una reflexió profunda sobre les nostres polítiques migratòries i la responsabilitat que tenim cap a aquells que busquen una vida millor.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00