Inici » La crisi del lloguer: Inseguretat creixent per als inquilins a Espanya

La crisi del lloguer: Inseguretat creixent per als inquilins a Espanya

by PREMIUM.CAT
Foto de un club cervecero con gente en Un estudio del Instituto de Investigación Urbana de Barcelona (IDRA) alerta de la creciente inseguridad residencial que afecta a los inquilinos de las principales ciudades españolas. Según los datos, el 64,8% de los inquilinos de Barcelona y el 69,7% de los de Madrid destinan más del 30% de sus ingresos al pago del alquiler y los suministros, una cifra que refleja la presión económica que sufren las familias y los inquilinos individuales. El informe, realizado entre octubre y diciembre de 2022 en Barcelona y(8k, mejor calidad, obra maestra, muy detallado:1.1)

L’alarma dels inquilins: Una realitat preocupant

Recentment, un estudi elaborat per l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA) ha posat de manifest una tendència alarmant en el sector del lloguer, que afecta de manera significativa als residents de les grans ciutats espanyoles. Les dades indiquen que un alt percentatge d’inquilins, concretament el 64,8% a Barcelona i el 69,7% a Madrid, destinen més d’un terç dels seus ingressos mensuals a cobrir les despeses de lloguer i serveis bàsics.

Una càrrega insostenible

L’informe, que va ser realitzat durant els darrers mesos de 2022 i 2023, revela que un terç de les llars de Barcelona es troben en una situació crítica, on els lloguers superen el 50% dels seus ingressos. Aquesta proporció és encara més preocupant entre les persones que viuen soles, on pràcticament la meitat es veu afectada. La proliferació de contractes de lloguer temporals i destinats al turisme contribueix a crear una atmosfera d’inseguretat habitacional.

La vulnerabilitat dels llogaters temporals

Segons l’estudi, un 47% de les llars no poden garantir que podran seguir residint al mateix habitatge durant els propers sis mesos. L’augment de lloguers d’habitacions i d’estades temporals ha elevat l’oferta d’aquest tipus de contractes en un 55%, mentre que els lloguers tradicionals han experimentat una caiguda del 15%, segons les dades de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona.

Augment de lloguers per sobre de l’IPC

Un altre aspecte preocupant és l’augment dels preus del lloguer per sobre de l’índex de preus al consum (IPC). A Barcelona, un 61,1% dels inquilins que han residit en el mateix pis durant més de cinc anys han hagut d’afrontar increments de lloguer que superen l’IPC, mentre que a Madrid aquesta xifra és del 45,5%.

Moviment constant en el mercat del lloguer

L’IDRA destaca també la alta mobilitat en el mercat de lloguer, amb un 80% dels inquilins de Barcelona que han hagut de canviar de residència en els últims cinc anys. Aquesta dinàmica afecta de manera especial a les famílies: el 50% dels inquilins amb edats compreses entre 35 i 64 anys han estat obligats a reubicar-se, incloent famílies amb fills, una situació que pot tenir repercussions negatives sobre la seva estabilitat.

Desallotjaments invisibles i condicions d’habitabilitat

L’informe també fa referència a un fenomen preocupant: els ‘desallotjaments invisibles’, aquells que ocorren sense un procés judicial formal, sovint a causa de pressions per part dels propietaris o la no renovació de contractes. A més, es destaca que més de la meitat dels habitatges llogats presenten deficiències d’habitabilitat, incloent humitats i problemes amb les instal·lacions d’aigua i electricitat.

Propostes per a un futur més segur

Davant d’aquesta complexa situació, l’IDRA fa una crida a la implementació de contractes de lloguer indefinits i a una regulació efectiva dels preus que s’ajusti a la capacitat econòmica dels inquilins. Aquesta mesura seria clau per garantir una major seguretat i protecció a aquells que depenen del lloguer per accedir a un habitatge digne.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00