Decisió de la Fiscalia Europea
La Fiscalia Europea ha comunicat al partit Vox, de tendència ultraconservadora, que no permetrà que exerceixin l’acusació popular en el procés de recerca que es duu a terme per determinar si hi ha irregularitats en dos contractes que van ser finançats amb recursos de la Unió Europea. Aquesta investigació està desvinculada de la causa que involucra Begoña Gómez, esposa del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, la qual és dirigida pel jutge Juan Carlos Peinado al Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid, per possible tràfic d’influències.
Reacció de Vox davant la negativa
Segons informacions d´Europa Press, la coordinadora nacional jurídica de Vox, Marta Castro, ha indicat que el partit d´extrema dreta apel·larà aquesta decisió, argumentant que la legislació espanyola atorga a les acusacions populars el dret a rebre protecció judicial efectiva. La investigació de la Fiscalia Europea se centra en dues subvencions que van ser concedides a la Unió Temporal d’Empreses Innova Next SLU-Escola de Negocis The Valley per l’entitat pública Red.es.
Context legislatiu a Espanya
És important fer esment que Espanya és l’únic país d’Europa que permet als partits polítics i sindicats actuar com a acusació popular en processos penals. Aquesta situació ha estat objecte de crítiques per part del Tribunal Suprem i ja s’abordava al projecte de reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim) que es va presentar el 2011.
Vox exigeix transparència
L’advocada del partit Vox ha expressat el seu desig de “conèixer i intervenir” en les diligències relacionades amb aquest cas, assegurant que és fonamental evitar que s’estableixi un “procediment opac” on no puguin tenir accés a la informació sobre allò que s’està investigant . Aquesta inquietud sorgeix després que el partit sol·licités formalment el 6 de juliol de l’any en curs la seva participació com a acusació popular a la causa oberta al juny per la Fiscalia Europea.
Detalls de la investigació
La investigació liderada per la Fiscalia Europea involucra específicament dos contractes que van ser atorgats a una UTE en què s’inclou una empresa vinculada amb l’empresari Juan Carlos Barrabés, que ha estat imputat després de presentar-se com a testimoni. Aquests contractes van ser realitzats a través d’adjudicacions públiques de Red.es, que van ser finançades amb fons de la Unió Europea. La causa es va originar arran d’una querella presentada per l’associació Manos Limpias, que al·lega que Begoña Gómez, “aprofitant el seu estatus personal com a esposa del president del Govern espanyol”, va estar implicada en donar suport mitjançant cartes a empresaris que optaven a licitacions públiques.
Complicacions en la investigació
La investigació al voltant de Begoña Gómez ha estat envoltada de polèmiques respecte a com s’està duent a terme el procés per part del jutge Peinado. Un recent fet controvertit és la citació que ha realitzat al president Pedro Sánchez com a testimoni per al proper 30 de juliol, a la qual se li ha donat forma utilitzant referències a articles de la llei que no existeixen. El magistrat es traslladarà a La Moncloa per prendre declaració, i és possible que Sánchez opti per no declarar en contra de la seva dona, una dispensa que està contemplada a l’article 416 de la LECrim, que protegeix els familiars directes, ascendents i descendents , així com al cònjuge.