L’art del maridatge: unir menjar i vi
Maridar és una pràctica que consisteix a combinar una menjada amb la beguda que millor completi el sabor. Es tracta d’un vincle de conveniència on cada plat i copa busquen ressaltar les característiques de l’altre, generant una ovació unànime. El sommelier, actuant com a mestre de cerimònies d’aquesta connexió, coneix a la perfecció les regles d’aquest joc: carns vermelles s’han d’acompanyar amb vi negre, els mariscs requereixen un vi blanc ben seleccionat i, per culminar la vetllada, un vi dolç amb l´equilibri just d´acidesa proporcionarà un tancament memorable al sopar.
Generalment, el procés de maridatge es guia per la intensitat dels sabors i la força de cada platerets, la qual cosa orienta els sommeliers en l’elecció de l’ampolla més adequada, considerant elements com la seva edat, color i dolçor. A l’esdeveniment anomenat Wine Dinner Series, els vins únics i sorprenents del famós productor Can Ràfols dels Caus, ubicat al cor del Garraf, van definir en una sola nit el menú del restaurant Blanc, situat a l’Hotel Mandarin Oriental de l’emblemàtic Passeig de Gràcia a Barcelona.
Celler Can Ràfols dels Caus: una identidad única
El Celler Can Ràfols dels Caus és emblemàtic per la singularitat, resultat de la curiositat i visió del seu creador, Carlos Esteva. Tot i que la propietat està administrativament al Penedès i els seus vins es classifiquen sota aquesta Denominació d’Origen, la seva ubicació i clima el situen a la regió del Garraf. El que realment fa que els seus vins siguin distintius és l’orografia diversa de la zona, caracteritzada per les seves elevacions, turons i valls, així com per les parets de roca calcària que aporten als seus vins sabors excepcionals i aromes úniques, que juntament amb la proposta gastronòmica del restaurant Blanc, brinden una experiència culinària inigualable.
Una vetllada inoblidable
La nit inicia amb una copa de Clímax Rosado 2021, un escumós que ens dóna la benvinguda a l’elegant i acollidor restaurant Blanc, un amagatall situat a les entranyes de l’Hotel Mandarin Oriental. Després d’una breu introducció sobre els orígens i la filosofia darrere de Can Ràfols, se serveix el primer dels quatre plats seleccionats meticulosament per complementar l’elecció del sommelier Cristian Sánchez.
Primer plato: Steak tàrtar con un toque oriental
El primer platerets és un exquisit steak tàrtar de cap de bestiar acompanyat de gelatina de ponzu i un aire de foie, maridat amb un fresc Sumoll de 2023 que aporta notes cítriques que reflecteixen la presència del ponzu al plat. Aquesta salsa oriental, elaborada a base de cítrics, realça el subtil sabor del taní i el contrast entre la dolçor i l’acidesa de la magrana, generant un regust equilibrat que sorprèn a cada mos.
Segon plat: Hamachi i gazpachuelo
El Gran Caus Rosat, que visualment s’assembla més a un negre pel seu intens color, és un vi robust que suavitza la transició al plat següent: hamachi amb un gaspatxol suau d’alvocat i fruits del bosc. Aquest peix de carn blanca, molt apreciat a Corea i Japó, es presenta de manera lleugera, i les seves notes afruitades harmonitzen perfectament amb els nabius i les móres que adornen el gaspatxo.
Una experiencia ‘wow’ avec les vieires
El tercer plat, atrevit i sorprenent com la decisió de plantar vinyes en una pedrera, es materialitza en un arròs melós que incorpora vieires i castanyes. Novament, es destaca el predomini dels vins sobre el menjar: les castanyes són essencials en aquesta creació per accentuar les notes de castanyer presents al Xarel·lo Pairal 2021, un blanc fermentat en bótes d’aquest tipus de fusta, on es percep de manera notable la calcària que caracteritza el Massís del Garraf. És l’experiència ‘wow’ que ofereix el winery, construït directament a la roca.
Postres: Un final deliciós
Finalment, quan ja s’esperava l’arribada de les postres, el cambrer planteja la pregunta habitual: ‘Com volen el filet?’. La cremositat de l’api-rave, els xampinyons i les arrels maritat de forma impactant amb el vermell vibrant de la carn –poc feta– i l’intensament violeta del Caus Lubis 2006, un merlot amb un caràcter formidable, el més potent del sopar. Per concloure l’experiència, una copa de Parisad Magnum 2003, un escumós que barreja xarel·lo i chardonnay, es complementa de meravella amb un tatin de préssec, acompanyat d’una bola de gelat i una caramel·lització que, a cada mos, desperta el desig de més dolçor.
Reflexions sobre la Wine Dinner Series
L’experiència de Wine Dinner Series liderada per Can Ràfols dels Caus i el restaurant Blanc reafirma la premissa inicial: a taula, el vi mana. Cada glop i mos es converteixen en una celebració de sabors que realcen l’exquisidesa dels vins i la destresa culinària, deixant una empremta inesborrable als comensals.