Inici » La importància del patrimoni lingüístic i cultural a les Illes Balears

La importància del patrimoni lingüístic i cultural a les Illes Balears

by PREMIUM.CAT

La defensa del patrimoni lingüístic

L’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) participarà en l’acte organitzat per l’Obra Cultural Balear (OCB) el proper diumenge, 5 de maig, a la plaça Major de Palma, la Diada per la Llengua, per subratllar que la llengua també és patrimoni. Destaquen que les lleis que regulen l’obligació de respecte i protecció al patrimoni cultural que representa una llengua pròpia són un punt clau, incloent la Constitució, l’Estatut d’Autonomia i la Llei de Normalització Llingüística.

El valor cultural de la llengua catalana

El preàmbul de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears reconeix que la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, juntament amb la cultura i les tradicions, són elements identificadors de la societat i elements vertebradors de la identitat. Des d’ARCA es destaca la importància de subratllar el vessant patrimonial de la llengua catalana, ja que és un element cohesionador, una eina de comunicació i cultura amb una rica història, literatura i usos, tant en àmbits oficials com al carrer.

El llegat literari i cultural

S’apunta que personalitats il·lustres com Ramon Llull, Antoni Maria Alcover, Miquel Costa i Llobera, Maria Antònia Salvà, Josep Pla o Mercè Rodoreda han contribuït al llegat literari i cultural de la llengua catalana a les Illes Balears. A més, es compara el valor dels tresors literaris com les Rondaies Mallorquines o el Diccionari Alcover-Moll amb la importància arquitectònica de la Seu o el castell de Bellver, destacant la riquesa i la bellesa que aporten a la cultura de les Illes Balears.

La convivència lingüística

ARCA reivindica l’ús i el gaudi de la llengua catalana com un patrimoni de tothom, sense perjudici d’altres llengües que hi conviuen. Es destaca que el català no és una llengua ni millor ni pitjor que les altres, però per història, sentiment i tradició, ha esdevingut una casa comuna sota la qual conviuen amb normalitat i es relacionen en el dia a dia. Es conclou que la llengua és un element patrimonial, una eina de convivència i civisme que cal protegir i vetllar per la seva preservació.

Conclusió

Es fa una crida a protegir la llengua catalana d’extremismes i baralles, ja que hi ha molt en joc i molt a guanyar en la seva preservació. Es destaca la importància de vetllar per la convivència harmoniosa de les diferents llengües, reconeixent el valor de cadascuna i la seva contribució a la riquesa cultural de les Illes Balears.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00