L’oblit de la història recent
En la nostra joventut, l’educació estava centrada en figures històriques com els visigots i el Cid, mentre que les experiències més recents eren sovint ignorades. Els nostres pares, potser amb bones intencions, intentaven protegir-nos d’una realitat que consideraven massa dura. Aquesta desconeixença no ha de ser vista com una absència de història, sinó com una eina que alguns grups utilitzen per influir en les noves generacions.
Experiències compartides
Fa uns anys, una escola de Granollers ens va convidar a la meva esposa i a mi a compartir les nostres vivències sobre la postguerra amb un grup d’alumnes d’11 i 12 anys. La meva esposa va narrar les seves experiències d’una manera accessible, utilitzant una història que el professorat va convertir en un projecte per als alumnes. A través d’aquest exercici, els estudiants van comprendre que, malgrat les dificultats econòmiques, sempre hi havia espais de felicitat.
La incomprensió del passat
Per a aquells joves, les preguntes sobre la dictadura semblaven alienes. Vestien bé i vivien en un món on les preocupacions materials eren escasses. No podien imaginar que, durant anys, expressar una opinió contrària podia comportar conseqüències severes. Explicar-los que fer una broma sobre un dictador podia resultar perillós era un repte difícil.
La guerra com a advertència
Era essencial fer-los entendre que les guerres, especialment les civils, no porten a victòries, sinó a una societat dividida. La veritable victòria és la convivència pacífica i la construcció d’un futur millor. Vam transmetre que és crucial aprendre del passat per evitar repetir errors.
Els perills del desconeixement
Actualment, s’observa un intent per part de certs poders de retrocedir en els avanços aconseguits, sembrant desconfiança entre la joventut. Aquesta manipulació els pot portar a acceptar realitats que no són les seves, enganyant-los amb idees de retorn a un passat de control i privacions.
La frivolitat davant el nazisme
El debat sobre el nazisme es tracta amb una lleugeresa inquietant, i els qui controlen els mitjans i les institucions sovint actuen amb impunitat. La democràcia es troba en una situació precària, i és responsabilitat nostra assegurar que els joves entenguin les conseqüències de la ignorància històrica.
La necessitat d’educar sobre el passat
Per evitar que la història es repeteixi, és fonamental proporcionar una educació que abasti no només fets llunyans, sinó també les realitats recents. La ignorància sobre els darrers 80 anys pot portar a l’oblit del sacrifici d’una generació que va lluitar per la llibertat.