Inici » La Influència de l’Església Catalana a la Colonització d’Amèrica

La Influència de l’Església Catalana a la Colonització d’Amèrica

by PREMIUM.CAT
un castell en un penya-segat amb vistes a l'oceà amb gent caminant per la platja a sota i un penya-segat al fons, Avgust Černigoj, medieval, pintura mat, romànic

La Primera Catedral i el Primer Bisbe

L’any 1494, a l’illa de l’Espanyola, els Colom, acompanyats per un grup de colons, van inaugurar la primera catedral de la colònia. El religiós lleidatà Bernat Boïl, designat administrador apostòlic de les terres recentment descobertes pel papa Alexandre VI, es va convertir en el primer bisbe catòlic del Nou Món. Aquesta relació entre l´Església catalana i el Nou Món va perdurar durant els tres segles de dominació hispànica i l´evangelització de les societats natives.

La Conquesta del Far West

A principis de 1848, l’exèrcit dels Estats Units va completar la conquesta dels antics territoris mexicans al nord del Riu Gran. Després de la signatura del Tractat de Guadalupe-Hidalgo, els nord-americans van fomentar la immigració de llengua i cultura anglosaxona a aquests territoris. Curiosament, els primers bisbes de la costa del Pacífic, després de la conquesta i formació de l’estat nord-americà de Califòrnia, van ser catalans.

La Diòcesi de les Dues Califòrnies i el Bisbe Alemany

Després de la mort del primer bisbe de la diòcesi de les Dues Califòrnies, el Pontificat va nomenar el missioner català Josep Sadoc Alemany i Cunill com el seu successor. Alemany, conscient de la diversitat de la societat al nou país, va promoure la creació de diverses parròquies per a diferents comunitats lingüístiques.

La Diòcesi de Los Angeles i els Bisbes Amat i Mora

Després de la divisió de la diòcesi de les Dues Califòrnies, el Pontificat va designar el català Tadeu Amat i Brusi com a bisbe de Los Angeles. Posteriorment, Francesc Mora i Borrell, també català, esdevingué el segon bisbe de la història de Los Angeles, destacant en l’obertura de noves parròquies i escoles religioses.

La Diòcesi Guameña

El 1911, el Pontificat va nomenar el caputxí català Xavier Vilà i Mateu com el primer bisbe de la història guameña. Després de la seva mort, va ser succeït per Agustí Bernaus i Serra, també català, que va exercir com a bisbe fins a la seva mort el 1930.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00