Inici » La lluita contra l’assetjament femení al periodisme català

La lluita contra l’assetjament femení al periodisme català

by PREMIUM.CAT
foto de la barra de una cervecería con gente el 01/07/2025 | 06:00 Más de la mitad de las periodistas catalanas han sufrido acoso machista, ya sea sexual o por razón de género, a lo largo de su trayectoria en los medios de comunicación. Esta es la principal conclusión de un reciente informe publicado por Mèdia.cat, el Observatori Crític dels Mitjans. En este episodio de El pódcast de CRÍTIC charlamos con las periodistas Mar Bermúdez y Ana Polo, que nos cuentan dos episodios de agresión sexual que vivieron a manos de ex(8k, máxima calidad, obra maestra, muy detallado:1.1)

Un informe revelador sobre l’assetjament a les periodistes

Un recent estudi realitzat per Mèdia.cat ha posat de manifest que més de la meitat de les dones periodistes a Catalunya han estat víctimes d’assetjament masclista durant la seva carrera. Aquesta xifra alarmant subratlla la necessitat urgent d’abordar i combatre aquesta problemàtica dins del sector.

Experiències personals: Mar Bermúdez i Ana Polo

En un episodi del pòdcast de CRÍTIC, les periodistes Mar Bermúdez i Ana Polo comparteixen les seves vivències sobre agressions sexuals patides en el seu entorn laboral, revelant com aquestes experiències han influït en la seva vida personal i professional.

El cas de Mar Bermúdez

Bermúdez, amb només 23 anys, va denunciar fa dos anys el seu superior, Saül Gordillo, per tocaments no consentits que van tenir lloc després d’un sopar d’empresa. La sentència del judici, celebrat recentment, va condemnar Gordillo a un any de presó, considerant que el seu comportament havia estat totalment inapropiat i que no respectava el consentiment de la periodista.

La reacció del públic i els mitjans

Després de la denúncia, la reacció mediàtica va ser intensa, amb articles que intentaven minimitzar els fets i defensar l’acusat. Bermúdez reflexiona sobre la dificultat de ser creguda en un context on les víctimes sovint són qüestionades i responsabilitzades pel que els ha succeït.

La vivència d’Ana Polo

Per la seva banda, Ana Polo comparteix una experiència similar que va tenir lloc fa una dècada, quan era becària. Ella va experimentar un episodi d’abús de poder per part del seu cap, sense tenir les eines necessàries per identificar-ho com a agressió. La seva història il·lustra la confusió i la vergonya que sovint acompanya les víctimes d’assetjament.

El pes de la culpa i la vergonya

Polo aborda la culpa internalitzada que sovint experimenten les víctimes d’assetjament, així com la por a no ser cregudes. La seva vivència la va portar a dubtar de les seves capacitats professionals, un sentiment que és comú entre aquelles que han patit situacions similars.

Reflexions sobre el sistema de poder en els mitjans

Ambdues periodistes coincideixen en que l’assetjament sexual és una pràctica sistemàtica dins del món del periodisme, un sector on els homes en posicions de poder sovint perpetuen un entorn hostil per a les dones. Polo destaca que la por a parlar i a identificar les agressions és un obstacle important per a la creació d’un #Metoo en aquest àmbit.

La necessitat de compartir experiències

Polo conclou que és fonamental que les veus de les víctimes siguin escoltades, ja que compartir les seves experiències pot contribuir a construir una memòria col·lectiva que ajudi a empoderar les dones i a combatre l’assetjament en el sector.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00