Compromís amb els més vulnerables
Mossèn Peio Sánchez, al capdavant de l’Hospital de Campanya Santa Anna, ha expressat amb fermesa la seva posició davant les veus crítiques que qüestionen la seva missió. “Només tancarem les portes quan no hi hagi ningú que necessiti ajuda al carrer”, ha afirmat, subratllant la importància de la seva tasca en un moment en què els serveis socials semblen ser atacats per diversos fronts polítics.
Un suport incondicional
El 2 d’abril, una multitud es va reunir a Santa Anna per mostrar la seva solidaritat amb aquesta institució, que des de la seva creació al gener de 2017 ha estat un refugi per aquells que més ho necessiten. Figures destacades de diverses organitzacions socials, així com voluntaris i amics de Santa Anna, van respondre a la crida, incloent Ramon Bassas, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.
Reflexions sobre l’odi en la societat actual
La taula rodona titulada ‘Odiaràs el proïsme’ va abordar les idees del cardenal Matteo Zuppi, qui parla sobre la divisió i l’odi que prevalen en la nostra societat actual. En el debat, experts com el padre Ángel, fundador de Mensajeros de la Paz, i Beatriz Fernández, directora d’Arrels Fundació, van oferir perspectives fonamentades sobre la necessitat d’unir esforços contra aquestes tendències.
La veu dels qui ajuden
Mossèn Peio, com a moderador, va recordar amb afecte la figura de Viqui Molins, lliurant al padre Ángel una bufanda vermella, símbol de la solidaritat dels hospitals de campanya. En les seves paraules, va destacar que l’Església ha de ser un agent actiu en la lluita contra les injustícies socials.
Humanització i proximitat
Els participants van coincidir en la importància de l’acció directa i la humanització com a resposta a l’odi. Salvador Busquets va compartir la seva visió sobre la necessitat de crear espais de trobada per fomentar la solidaritat i la comprensió, ressaltant que la deshumanització comença quan ens giram d’esquena al dolor dels altres.
Dades alarmants sobre l’aporofòbia
Beatriz Fernández va aportar dades preocupants sobre l’aporofòbia, ressaltant que un 87% de les persones ateses han experimentat violència o discriminació per la seva situació. Tanmateix, la gran majoria no denuncia aquests incidents, indicant una normalització del patiment que cal combatre amb educació i sensibilització.
Experiències que inspiren canvi
La taula rodona va servir com a plataforma perquè diverses entitats compartissin les seves experiències. Àngels Fàbregues, voluntària del menjador social Caliu, va explicar com les queixes veïnals han afectat el seu servei, obligant-los a retardar l’hora d’inici del menjar, una situació que afecta directament les persones vulnerables que atenen.
Educació com a eina de transformació
Pere Agustí, del Projecte Sostre Barceloneta, va narrar com van abordar els discursos d’aporofòbia entre els joves a través de trobades amb residents del projecte. Aquesta iniciativa va facilitar un diàleg enriquidor que va culminar en gestos d’acceptació i empatia, demostrant que la humanització és clau per a la convivència.
Un futur esperançador
En un moment en què els discursos d’odi semblen guanyar terreny, la comunitat de Santa Anna i els seus aliats es mantenen ferms en la seva missió de defensar la dignitat humana. El camí cap a una societat més justa i solidària és un repte que requereix l’esforç col·lectiu de tots aquells que creuen en la força de la compassió i l’amor.