Inici » La lluita per la justícia mediambiental a El Salvador: un camí ple d’obstacles

La lluita per la justícia mediambiental a El Salvador: un camí ple d’obstacles

by PREMIUM.CAT
Una escena sombría se desarrolla en la pequeña comunidad de Santa Marta, El Salvador, bajo la tenue luz del amanecer el 11 de enero de 2023. El aire está lleno de tensión ya que cinco líderes ambientales, Antonio Pacheco, Saúl Rivas, Alejandro Laínez, Pedro Riva, y Miguel Gámez, fueron llevados por la policía armada, sus expresiones de Defiance y Mez Con preocupación. El telón de fondo presenta casas modestas con coloridos murales que abogan por la "justicia ambiental" y los "derechos de la comunidad", contrastando de manera claramente la presencia siniestra de vehículos militares estacionados cerca. En primer plano, un grupo de miembros de la comunidad, una mezcla de hombres y mujeres, se reúne en un círculo apretado, se enfrenta grabados con preocupación y determinación, sosteniendo pancartas que leen 'detener la minería' y la 'libertad para nuestros líderes'. El cielo de arriba está pintado en tonos de gris y naranja, reflejando el sol creciente, simbolizando la esperanza en medio de la adversidad. La atmó

Detencions que marquen una comunitat

La matinada del 11 de gener de 2023, la comunitat de Santa Marta va ser sacsejada per la detenció de cinc destacats activistes mediambientals: Antonio Pacheco, Saúl Rivas, Alejandro Laínez, Pedro Riva i Miguel Gámez. La seva oposició frontal a les iniciatives mineres ha generat un clima de tensió i por, ara amplificat per la seva imminent compareixença judicial.

Un judici amb ombres de manipulació

Després de rebutjar un judici el febrer passat, els activistes s’enfronten a un nou període d’espera amb l’audiència programada per al maig. Els membres de la comunitat temen que aquest retard sigui una tàctica deliberada per desestabilitzar i intimidar l’oposició.

Un context de criminalització

Alfredo Leiva, resident de Santa Marta i part de l’Asociación de Desarrollo Económico Social ‘Santa Marta’ (ADES), afirma que la fiscalia no ha presentat proves sòlides contra els detinguts. A més, considera que l’estat ha decidit utilitzar la seva institució per silenciar les veus crítiques en un moment en què la mineria es promou com a pilar del creixement econòmic.

Una història de resistència

La lluita contra la mineria metàl·lica va començar a principis del segle XXI, culminant amb l’aprovació de la primera llei mundial que prohibia aquesta pràctica el 2017. No obstant això, amb l’ascens de Nayib Bukele al poder, El Salvador va signar un acord internacional per promoure la ‘mineria sostenible’, un canvi que va coincidir amb les detencions dels activistes.

Un règim d’excepció permanent

Amb tres anys d’estat d’excepció, El Salvador ha vist un augment alarmant en les detencions arbitràries. Segons informes recents, més de 85.000 persones han estat empresonades, amb un miler de morts sota custòdia estatal, una situació que ha generat un clima de temor entre la població.

Drets humans en perill

Verònica Reyna, del Servei Social Pasionista (SSPAS), destaca que, en aquest context, els drets individuals han estat severament restringits. La detenció no requereix proves, i les condicions de vida a les presons són deplorables, amb la pèrdua de pràcticament tots els drets.

Atacs a les veus feministes

Des de 2021, les organitzacions feministes han estat objecte d’atacs i criminalització, com és el cas de Las Mélidas, que va ser perseguida per un projecte d’alfabetització. Amaranta Portillo, presidenta de l’organització, denuncia que l’objectiu de l’estat és desmantellar les veus que qüestionen les violacions de drets humans.

Assetjament digital: una nova forma de violència

Un informe recent revela que l’assetjament digital s’ha convertit en una de les formes més comunes de violència contra les dones a El Salvador. Aquest tipus d’agressió, sovint de caràcter misògin, busca silenciar les veus femenines i perpetuar un clima de por.

Un futur incert

Amb l’aprovació de la nova Llei General de Mineria, que atorga a l’estat el monopoli sobre els recursos naturals, la lluita per la defensa del medi ambient i els drets humans es presenta com un desafiament cada cop més complex. La comunitat de Santa Marta, tot i les adversitats, continua lluitant per la seva dignitat i per un futur més just.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00