Inici » La realitat oculta dels menors no acompanyats a les Balears

La realitat oculta dels menors no acompanyats a les Balears

by PREMIUM.CAT
Una imagen sombría que captura un momento de incertidumbre y vulnerabilidad. La escena muestra a un grupo de hombres jóvenes, entre los adolescentes y principios de los años veinte, con una mezcla de expresiones sombrías. Están acurrucados juntos, con ropa irregular que sugiere que acaban de llegar después de un viaje difícil, posiblemente en barco, mientras están en un entorno abierto y rígido con estructuras de concreto e industriales en el fondo. La iluminación es tenue, evocando una sensación de desesperación y confusión. Los hombres han variado tez, desde tonos claros hasta más oscuros, que representan las diversas nacionalidades involucradas, como 'Senegal', 'Marruecos', 'Gambia' y 'Argelia'. Algunos llevan bolsas o pertenencias pequeñas y desgastadas, mientras que otros miran directamente la cámara, transmitiendo una sensación de incertidumbre y anticipación. El estado de ánimo de la imagen refleja la tensión que rodea la 'falsificación de la edad' y las 'afirmaciones fraudulentas de los menores' en el

El cost ocult del sistema d’acollida

La situació dels menors no acompanyats que arriben a Espanya és complexa i costosa. Cada individu representa un desemborsament diari de 239 euros per a l’administració, la qual cosa implica una inversió mensual superior a 7.400 euros. Aquesta quantitat cobreix no només l’allotjament, sinó també la manutenció i diversos serveis essencials.

La controvèrsia sobre l’edat real

La Fiscalia ha expressat preocupacions sobre la possible manipulació de documents per part de joves que intenten demostrar que són menors d’edat. En molts casos, aquests individus arriben amb passaports falsificats, la qual cosa dificulta la seva correcta identificació. Recentment, les autoritats han descobert que un gran nombre d’aquests suposats menors eren, de fet, majors d’edat.

Dades alarmants a les Balears

Al gener de 2025, un total de 72 immigrants van arribar a les Balears en pastera, i 20 d’ells van declarar ser menors. No obstant això, les investigacions policials van determinar que, finalment, tots eren majors d’edat. Aquest descobriment ha provocat una reacció immediata de les autoritats i ha posat de manifest la magnitud del problema.

Un sistema sota pressió

El president de l’Institut Mallorquí d’Assumptes Socials (IMAS), Guillermo Sánchez, ha destacat que, només durant el 2024, l’IMAS va haver de destinar 12 milions d’euros addicionals per fer front a les necessitats d’aquests menors estrangers. Aquesta despesa s’ha disparat a mesura que el nombre d’arribades ha augmentat significativament en els darrers anys.

Les conseqüències de la falsificació

La falsificació d’edats representa un frau que no només afecta els recursos públics, sinó que també posa en perill el benestar dels menors que realment necessiten ajuda. Entre 2018 i 2022, la Fiscalia va realitzar més de 36.000 proves per determinar l’edat, amb un 45% dels casos resolts que acreditaven la majoria d’edat.

Perspectives futures

Amb l’increment dels menors no acompanyats, la situació exigeix una revisió del sistema d’acollida i una atenció més acurada a la identificació d’aquests joves. L’informe de balanç de 2023 de la Fiscalia ja ha alertat sobre la possibilitat de falsificacions d’edat, i s’espera que les autoritats implementin mesures més estrictes per fer front a aquesta problemàtica.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00