Un Pas Endavant en la Memòria Democràtica
El Departament de Justícia i Qualitat Democràtica ha iniciat un important procés de recuperació de la memòria històrica amb l’exhumació de les restes d’un soldat republicà que va perdre la vida durant la Guerra Civil Espanyola. Aquesta intervenció, realitzada per la Direcció General de Memòria Democràtica, s’ha dut a terme a la masia de la Novella Baixa, situada a Vila-sana, un lloc que va ser clau com a hospital de campanya per a les forces republicanes.
Context Històric i Importància de l’Exhumació
Durant el conflicte, aquest espai va servir de refugi i atenció per als soldats ferits entre el 28 de desembre de 1938 i el 3 de gener de 1939, sota la direcció del capità metge Agustín Pérez Soler. En un moment en què les tropes franquistes avançaven, l’hospital va ser vital per a la supervivència dels combatents. Segons documents històrics, almenys dos soldats van morir en aquest hospital, i testimonis locals han indicat que és probable que hi hagi més cossos inhumats a la zona.
Metodologia de l’Excavació
L’excavació s’ha dut a terme entre el 17 de febrer i l’1 d’abril com a part del Pla de fosses de la Generalitat, amb tècniques tant manuals com mecàniques per identificar possibles llocs d’enterrament. Tot i que les expectatives eren altes per recuperar més restes, només s’ha pogut localitzar un cos, la qual cosa posa de manifest la complexitat d’aquestes intervencions.
Estudis en Curs i Objectius Futurs
Actualment, les restes exhumades estan subjectes a estudis antropològics i genètics per determinar la seva identitat. L’objectiu és poder retornar les restes als familiars que figuren al Cens de persones desaparegudes, una iniciativa que busca restaurar la dignitat i la memòria dels que van ser víctimes del conflicte.
Aportacions a la Investigació Històrica
A més de les restes humanes, l’equip arqueològic ha documentat importants troballes, com quatre sitges d’època moderna i estructures circulars que podrien ser d’origen medieval. Aquestes troballes no només són rellevants per a la història local, sinó que també ajuden a aprofundir en l’estudi del període de la Guerra Civil i la dictadura franquista, aportant dades valuoses tant per a la ciència com per a la historiografia.
Reflexió Final sobre la Importància de la Memòria
La recuperació de les restes d’aquest soldat és un recordatori del deure de recordar i honrar aquells que van lluitar per la llibertat i la democràcia. A mesura que es continua treballant en la identificació de les restes, queda palesa la importància d’aquestes iniciatives per a la reparació històrica i la reconciliació social.