Un Ambient Nocturn en Transformació
La joventut de Tortosa ha expressat durant dècades la seva insatisfacció amb l’escassa oferta d’oci nocturn. En els anys setanta i vuitanta, un dels pocs llocs on es respirava vida nocturna era el carrer Llarg de Sant Vicent, un espai dinàmic ple de bars i restaurants que incloïen llocs emblemàtics com La Ponderosa i una discoteca que ha quedat gravada en la memòria col·lectiva: la Discothèque Harlem.
El Naixement de la Discothèque Harlem
El 1976, un jove amb gran ambició, Jaume Codorniu Querol, conegut com a Mito, va atrevir-se a obrir la seva pròpia discoteca, tot i tenir només 20 anys. Era un moment en què la majoria d’edat era de 21 anys, així que va haver de posar la documentació al nom del seu oncle. Aquesta valentia es va veure recolzada per la seva família, que es va convertir en part del seu equip.
Un Context de Canvis i Retos
Els anys setanta a Tortosa van ser un període de contrastos. S’estaven duent a terme diversos projectes d’infraestructura, com el Parador Nacional de Turismo i el Polígon Industrial de Campredó, mentre que també hi havia l’ombra de tancaments com el de la línia de ferrocarril de la Vall de Safan. A més, la inquietud per projectes de transvasament de l’Ebre a altres regions evidenciava un moment de canvi i tensió.
Les Dificultats d’un Emprenedor
Codorniu no només es va enfrontar a la burocràcia, sinó també a la repressió d’una policia que encara mantenia les arrels del règim franquista. Els agents, coneguts com ‘els grisos’, sovint feien incursions a la discoteca, creant situacions incòmodes per al propietari. Una de les seves accions més controvertides va ser una redada per identificar menors, que va provocar un gran rebuig entre el públic.
Un Èxit en la Vida Social Local
Malgrat els obstacles, la Discothèque Harlem va aconseguir consolidar-se com un espai d’oci essencial a Tortosa. A més de ser un punt de trobada per a la joventut, la discoteca va patrocinar un equip de futbol sala i va participar activament en les Festes Majors, organitzant esdeveniments com el Gran Carrusel Harlem, que va atraure actuacions destacades del moment.
La Transició a Noves Propostes
Amb el temps, Codorniu va expandir la seva visió empresarial amb l’obertura de L’Escarabat, un nou local que combinava sala de festes, music hall i discoteca. Aquest espai també va experimentar moments de tensió amb la policia, que no va dubtar a tancar-lo per motius burocràtics poc rellevants.
Un Final Nostàlgic
Amb l’arribada dels anys vuitanta, el panorama nocturn a Tortosa va començar a canviar radicalment. La venda de L’Escarabat per part d’una empresa externa per transformar-lo en un bingo va marcar el final d’una era. A Harlem, les relacions amb nous socis van complicar les coses, resultant en el tancament del local. No obstant això, les memòries de les nits a la Harlem i a L’Escarabat continuen vives en el record de molts tortosins.
El Llegat d’una Generació
Els ecos de la Discothèque Harlem i de L’Escarabat ressonen en la memòria col·lectiva com a símbols d’una època de canvi, esperança i llibertat. Avui, mentre passejo pel carrer Llarg de Sant Vicent, reflexiono sobre com aquells espais han deixat una empremta indeleble en la cultura nocturna de Tortosa.
Un Record Que Perdura
Les vivències d’aquells anys, amb cançons que encara ens acompanyen, ens recorden que la música i la diversió sempre han estat el motor de la joventut. La història de la Harlem i L’Escarabat és un testimoni de la resiliència d’una generació que va lluitar per un espai propi en una societat en transformació.