Un Escenari Desafiador a l’Hospital d’Igualada
L’Hospital d’Igualada va afrontar una situació crítica amb un 40% del seu personal absent, deixant els equips restants en una posició extremadament difícil. Aquesta circumstància no només va afectar l’hospitalització, sinó que també va impactar significativament l’atenció primària.
El Cost Emocional de la Crisi Sanitària
A més de la intensa pressió assistencial, els professionals de la salut van haver de lidiar amb una càrrega emocional considerable. Van sentir la por de contagiar els seus éssers estimats, el dolor de veure col·legues malalts i la tristesa d’acompanyar pacients en els seus moments finals sense la companyia dels seus familiars.
Impacte Psicològic: Ansietat i Estrès
Josep Checa, que en aquell moment dirigia el Servei de Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari de l’Anoia, va assenyalar que els primers mesos de la pandèmia van evidenciar un augment alarmant en els nivells d’ansietat i estrès entre els professionals, superant notablement els indicadors de la població general.
Accions per Mitigar el Malestar
Checa va comentar que, tot i la gravetat de la situació, les iniciatives implementades van contribuir a alleugerir el patiment emocional, millorant la cohesió entre els equips i proposant mètodes per afrontar les exigències emocionals.
Reforçar el Suport Emocional
La crisi sanitària va subratllar la importància de crear un sistema de suport emocional robust per al personal sanitari. Beatriu Castells, responsable de l’Àrea de Prevenció i Salut Laboral del Consorci Sanitari de l’Anoia, destaca que una de les grans lliçons de la Covid-19 ha estat la necessitat d’atendre la salut mental dels professionals.
Un Programa Sostenible de Benestar Emocional
Amb el pas del temps i després de superar les fases més crítiques de la pandèmia, el programa de benestar emocional s’ha consolidat com un recurs indispensable per abordar les necessitats laborals i personals dels professionals. La Dra. Castells subratlla que l’objectiu ara és garantir una atenció emocional contínua i ampliar les iniciatives per prevenir riscos psicosocials.
Empoderament i Formació
Un dels pilars d’aquest programa és l’empoderament dels professionals, proporcionant-los les eines i estratègies necessàries per millorar la seva salut emocional. Des de l’inici d’aquest projecte el 2020, s’han atès al voltant de 300 treballadors amb més de 2.000 sessions de psicologia i psiquiatria.
Reflexions Sobre la Salut Mental
Josep Checa conclou que la pandèmia ha estat una oportunitat per avançar en la comprensió de la salut mental, destacant que no només és crucial realitzar anàlisis físiques, sinó que també és fonamental prestar atenció al benestar emocional, una dimensió sovint oblidada en la pràctica mèdica.