Situació del servei militar a Suècia
Durant l’any 2017, Suècia va reinstaurar el servei militar obligatori, estenent-lo a homes i dones després de la seva abolició el 2010. Tot i això, la majoria dels joves que arriben a l’edat de majoria no són cridats per a fer el servei, ja que hi ha suficients voluntaris i, en el cas contrari, es realitza un sorteig.
Les Forces Armades de Suècia s’enfronten al repte de reclutar prou joves per al servei militar, especialment a causa del previst augment del nombre de reclutes. L’Agència de Reclutament sueca ha incrementat el nombre de places a 8.000, amb previsions de convocar fins a 10.000 llocs o més en els propers anys.
Requisits mèdics i desqualificacions
Més de la meitat dels joves no són considerats elegibles per unir-se a les Forces Armades de Suècia, principalment per raons mèdiques. El 64% dels joves van ser desqualificats el passat any, especialment a causa de malalties físiques i mentals com depressió, ansietat o trastorns de dèficit d’atenció.
Aquestes restriccions mèdiques han generat un debat sobre si els requisits d’ingrés a les forces armades són massa elevats, considerant que més de la meitat dels joves no compleixen amb els criteris establerts.
Similaritats amb Dinamarca
Dinamarca també s’enfronta a problemes similars amb el reclutament militar. Recentment, el govern danès va anunciar la intenció d’augmentar el nombre de reclutes, sent la primera vegada que el servei militar seria obligatori per a les dones, tot estenent la durada de quatre a onze mesos.
A Dinamarca, el 56,6% dels homes de divuit anys van ser rebutjats per formar part de l’exèrcit l’any passat, una xifra també alarmant. Les restriccions mèdiques han provocat un desafiament similar al de Suècia i han generat un augment en la durada del servei militar per intentar compensar la manca de personal.