Impacte creixent sobre els cultius
Els agricultors de la plana de Lleida han reportat danys significatius en 2.067 parcel·les entre gener i març, una xifra alarmant que representa un increment de cinc vegades en comparació amb les 418 denúncies registrades durant el trimestre anterior. Aquest increment es vincula a l’estacionalitat dels cultius, que exigeix un seguiment rigorós per avaluar la necessitat d’implementar mesures excepcionals en zones afectades.
Cultius més afectats
La majoria dels danys s’han registrat en cultius de cereals, amb 1.295 parcel·les afectades. Altres cultius com la fruita dolça, l’oliverar i els fruits de closca també han patit les conseqüències de la sobrepoblació de conills. No obstant això, segons Jaume Feixa, director dels serveis territorials d’Agricultura, la situació del cereal és millor que en anys anteriors gràcies a les pluges d’aquest any, que han facilitat un creixement saludable i han proporcionat més fonts d’aliment per als conills.
Accions per controlar la població de conills
Després de rebre les denúncies a través d’una aplicació mòbil, els serveis territorials activen un protocol que inclou visites a les finques afectades per determinar la magnitud dels danys i la densitat poblacional de conills. Això permet establir accions nocturnes de captura, en col·laboració amb personal de reserves de caça i Agents Rurals.
Increment significatiu en les captures
El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha indicat que les captures de conills han augmentat de manera notable, amb un total de 26.694 captures registrades entre gener i març, una xifra sis vegades superior a la del trimestre anterior. Aquesta emergència cinegètica, declarada per fer front a la sobrepoblació, ha mobilitzat recursos i ha comptat amb la col·laboració dels caçadors.
Col·laboració entre sectors
La coordinació entre agricultors, caçadors i l’administració és clau en la gestió d’aquesta situació. Segons Feixa, els caçadors són essencials per combatre la crisi cinegètica, contribuint de manera significativa a la conservació del territori i la fauna. Les dades de captures proporcionades per les àrees privades de caça reflecteixen la importància d’aquesta col·laboració.
Problemes associats a la fauna cinegètica
A més dels danys a l’agricultura, la sobrepoblació de conills i senglars genera accidents de trànsit. Estudis indiquen que tres de cada quatre danys agrícoles són causats per aquests animals, i nou de cada deu accidents de trànsit provocats per fauna són atribuïts als senglars. A més, la fauna cinegètica és un vector de malalties com la tuberculosi, que pot afectar la salut del ramat.
Perspectives futures i mesures en marxa
L’emergència cinegètica, que es va declarar el 30 de març de 2023, ha donat peu a una sèrie de mesures destinades a controlar la població de conills. Entre elles, l’ús de tècniques de captura nocturna amb visors especials. Aquesta situació es preveu que continuï després del final administratiu de l’emergència, amb un nou pla de control poblacional ja preparat i en període d’exposició pública, que busca garantir la col·laboració entre tots els agents implicats.