Inici » La trama política de l’Operació Catalunya: Revelacions i conseqüències

La trama política de l’Operació Catalunya: Revelacions i conseqüències

by PREMIUM.CAT
Retrato de una cervecera en Hoy se hablará mucho de Andorra en el Congreso de los Diputados. Esta mañana, la comisión parlamentaria de investigación "sobre la denominada 'Operación Cataluña y la actuación del Ministerio del Interior durante los gobiernos del Partido Popular en relación con las presuntas irregularidades que vinculan a altos cargos y mandos policiales con la existencia de una trama parapolicial" procede al interrogatorio, en la sala Prim del Congreso de los Diputados, al comisario jubilado Marcelino Martín-Blas. A(8k, best quality, masterpiece, highly detailed:1.1)

Andorra al punt de mira del Congrés espanyol

Avui, el focus d’atenció al Congrés dels Diputats d’Espanya se centra en Andorra, amb l’inici d’una comissió parlamentària d’investigació sobre l’anomenada ‘Operació Catalunya’. Aquesta investigació examina les actuacions del ministeri de l’Interior durant els governs del Partit Popular, analitzant les presumptes irregularitats que impliquen alts càrrecs policials en una trama parapolicial.

Interrogatori clau de Marcelino Martín-Blas

La sessió d’avui inclou l’interrogatori del comissari jubilat Marcelino Martín-Blas, qui va dirigir la Unitat d’Afers Interns entre 2012 i 2015. Aquest oficial va jugar un paper essencial en l’operació que va culminar amb la intervenció de la Banca Privada d’Andorra (BPA) el març de 2015, coincidint amb les seves controvertides reunions amb Joan Pau Miquel, exconseller delegat de la BPA.

Amenaces i xantatge

En les trobades a l’hotel Villa Magna de Madrid, Martín-Blas, conegut amb l’àlies de ‘Fèlix’, va pressionar Joan Pau Miquel per obtenir informació sobre comptes bancaris de figures destacades de l’independentisme català, incloent membres de la família Pujol. La seva justificada demanda, segons ell, es basava en una ‘guerra’ contra l’independentisme català.

Les repercussions de les revelacions

Les amenaces de Martín-Blas incloïen advertències sobre la possibilitat que el Banc d’Espanya revocés l’autorització a Banco Madrid, filial de la BPA. Aquesta situació va provocar un gran impacte en Miquel, que, segons fonts, va ser coaccionat a trencar el secret bancari.

Confessions i escàndols

El 7 de juliol de 2014, un informe del diari El Mundo va revelar extractes bancaris de la família Pujol, revelant que havien mantingut 3,4 milions d’euros a la BPA. Aquesta exposició va desencadenar una reacció en cadena que va portar a Jordi Pujol a confessar l’existència d’una fortuna oculta, provocant un escàndol polític i judicial que va afectar la seva família.

Un fracàs premeditat

Tot i els esforços de Martín-Blas i el seu equip, la investigació no va revelar els suposats fons ocults dels Pujol, ni dels altres líders independentistes. La publicació del ‘notice’ del FinCEN el març de 2015 va portar a la intervenció de la BPA i Banco Madrid, confirmant que no hi havia més diners amagats.

El context de la querella andorrana

La situació ha portat a la presentació d’una querella a Andorra contra Martín-Blas i altres alts càrrecs, incloent-hi Mariano Rajoy, per xantatge i coaccions. Aquesta acció judicial és suportada per l’Institut de Drets Humans d’Andorra i l’entitat Drets, i subratlla la gravetat de les acusacions que envolten l’operació.

Properes compareixences i expectatives

En els propers dies, l’inspector Celestino Barroso, un altre dels implicats, serà citat a declarar davant la comissió d’investigació. La seva declaració promet aportar més llum sobre les controvertides actuacions policials i la veritable dimensió d’aquest escàndol que ha sacsejat tant Andorra com Espanya.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00