Inici » La Transformació de l’Identitat a través de la Literatura

La Transformació de l’Identitat a través de la Literatura

by PREMIUM.CAT
Una escena vibrante y caótica se desarrolla en un teatro con poca luz, donde la esencia de 'Mata’m Psicosi' cobra vida. El escenario está adornado con piezas surrealistas y abstractas, lo que refleja la "explosión" de la creatividad descrita en el texto. En primer plano, una figura que representa a Lola Miquel se encuentra en el centro del escenario, su expresión una mezcla de 'angustia' y 'liberación', que encarna la transformación de los doloros a Lola. Al rodearla hay proyecciones etéreas de 'Pines negros', 'medusas' y 'hoteles de São Paulo', que simbolizan la 'disolución de la identidad' y los 'elementos infinitos' que describe. La audiencia, una mezcla diversa de 'intelectuales' y 'entusiastas del arte', está cautivada, sus rostros iluminados por el brillo suave de las luces del escenario, lo que refleja un sentido de 'curiosidad' y 'incomodidad'. En el fondo, un coro de figuras sombrías se hace eco de las 'voces' de las nueve historias, sus movimientos fluido y 'sueño', creando un sentido de energía 'ps

Un Viatge d’Autoconeixement

L’obra ‘Mata’m psicosi’ de Lola Miquel, publicada per Tushita Edicions, presenta un fascinant relat sobre la metamorfosi personal de l’autora, qui decideix adoptar el nom de Lola com a part d’un procés d’autoreflexió que va des de juny de 2021 fins a març de 2022. Aquest text, que incorpora elements teatrals, va debutar a la Sala Beckett al maig de 2022 i tornarà a ser representat a la Fundació Joan Brossa el febrer de 2025.

La Creació com a Alliberament

Acompanyat d’il·lustracions de Marcel·lí Antúnez, ‘Mata’m psicosi’ no només sintetitza la trajectòria creativa de Miquel, sinó que també representa una reacció contra les limitacions de la seva anterior producció poètica, com ho va fer amb ‘Sutura’. La pregunta inicial que obre el llibre, extreta de la secció ‘Viatge a Ghana’, reflecteix un sentiment de desgast i frustració que ha estat present en les seves obres anteriors.

La Dissolució de la Identitat

El títol de l’obra evoca la idea de metempsicosi, però en lloc de la transmigració de l’ànima, Miquel explora la fragmentació de la identitat a través de múltiples veus, cada una reflectint una faceta d’un jo en constant evolució. La seva escriptura permet una llibertat sense restriccions: ‘res no em subjecta ja’, afirma una de les veus que habiten el text.

Una Crítica a la Societat Contemporània

La poètica de Miquel desafia les convencions del gènere, buscant expandir els límits de la seva expressió. ‘Mata’m psicosi’ es presenta com un crit contra la neurosi col·lectiva, una resposta visceral a una societat que sovint ignora les realitats més crues. Com assenyala Margalida Pons, l’obra provoca un efecte d’alliberament en el lector, que experimenta un desconcert que el connecta amb les profunditats de l’ésser humà.

El Contrast entre la Realitat i la Ficció

L’obra contraposa la intensitat emocional de les narracions amb notícies impactants que reflecteixen la cruesa del món actual. Miquel menciona casos de violència i desesperació que es presenten com a fets quotidians, creant un abisme entre la vivència íntima i la realitat externa. ‘Aquesta dualitat revela una societat on la psicosi s’ha convertit en norma’, afirma l’autora.

Reflexions Filosòfiques i Influències Literàries

A través de les nou seccions del llibre, Miquel incorpora referències a pensadors com Simone Weil i Kafka, que serveixen com a marc de referència per explorar temes de pobresa, identitat i existència. La seva obra desafia al lector a contemplar les complexitats de la vida contemporània i l’impacte de la societat sobre l’individu.

Un Crit de Llibertat

En definitiva, ‘Mata’m psicosi’ és una exploració profunda de la condició humana, un clam de llibertat que ressona amb la intensitat d’una tragèdia grega. A través de la seva prosa provocadora, Miquel ens desafia a confrontar les nostres pròpies identitats i a considerar el món que ens envolta amb una nova perspectiva.

You may also like

-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00