Inici » L’endeutament d’Extremadura: Una història de alts i baixos i desafiaments

L’endeutament d’Extremadura: Una història de alts i baixos i desafiaments

by PREMIUM.CAT

Un panorama financer complex

El deute públic d’Extremadura ha assolit cotes històriques, situant-se en el 21,8% del seu producte interior brut (PIB) a finals del 2023. Aquesta xifra, encara que inferior al 22,8% de l’any anterior, continua sent la més alta mai registrada a la regió, segons dades del Banc d’Espanya.

Un creixement constant

Tot i la reducció percentual, el deute d’Extremadura ha crescut en termes absoluts i ha arribat a la notable xifra de 5.322 milions d’euros. Aquest augment es deu en gran mesura al creixement econòmic experimentat per la regió, cosa que ha portat a una despesa pública més gran.

Un context nacional

La situació d´Extremadura s´inscriu en un context nacional d´endeutament públic. El deute públic espanyol va tancar el 2023 al 107,7% del PIB, fet que suposa una disminució de 3,9 punts respecte a l’any anterior. Aquest descens s‟atribueix principalment al creixement econòmic, que ha permès compensar l‟augment de l‟endeutament.

La distribució de l’endeutament

La major part del deute públic espanyol recau sobre l?administració central, que acumula un rècord de 1.434.090 milions d?euros. Les comunitats autònomes també han incrementat el seu endeutament i s’han situat en el 22,2% del PIB. Les corporacions locals i la Seguretat Social també han experimentat un augment del deute.

Extremadura en comparació

En comparació amb altres regions espanyoles, Extremadura se situa al sisè lloc quant a endeutament, per darrere de la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa, Múrcia, Catalunya i Balears. Tot i això, la regió ha aconseguit reduir el seu deute en 1 punt percentual respecte a l’any anterior.

Les regions més i menys endeutades

La Comunitat Valenciana continua sent la regió més endeutada, amb un 42,2% del PIB. A l’extrem oposat, Navarra, les Canàries, el País Basc i Madrid presenten els nivells d’endeutament més baixos, tots per sota del 13% del PIB.

El deute municipal

Entre els ajuntaments de més de 300.000 habitants, Madrid encapçala la llista d?endeutament, amb 1.960 milions d?euros. El segueixen Barcelona, ​​Saragossa, Múrcia i Sevilla. Cal destacar que Saragossa ha aconseguit reduir el deute un 4,1% respecte a l’any anterior.

El futur de l’endeutament

La gestió de l‟endeutament públic és un repte constant per a Extremadura i la resta d‟Espanya. El control de la despesa, la cerca de noves fonts d’ingressos i la promoció del creixement econòmic són factors clau per reduir el deute i garantir la sostenibilitat financera a llarg termini.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00