Inici » Les precipitacions a Barcelona i Catalunya han alleujat la sequera

Les precipitacions a Barcelona i Catalunya han alleujat la sequera

by PREMIUM.CAT
un gran camp de plantes verdes davant d'una ciutat i muntanyes a la llunyania amb un camí de terra en primer terme, Enguerrand Quarton, vinyes, una pintura mate, regionalisme

Un respir per a la sequera

Durant aquesta primavera, les precipitacions han donat un gran respir a la sequera que afecta Barcelona i Catalunya des de fa més de tres anys. Segons les dades de l’Observatori Fabra, la quantitat de precipitació acumulada des de començament del 2024 ha superat els 300 litres (exactament 310,1 l/m²), superant els valors dels darrers dos anys i acostant-se als registres del 2021. A el 2022 es van registrar 307,7 l/m², el 2023 es van registrar 309,5 l/m² i el 2021 es van registrar 327,6 l/m². Si continuen les precipitacions, és molt probable que se superi aquest valor abans que s’acabi el mes de juny.

Context històric

L´Observatori Fabra, amb més de 100 anys de dades, ens permet posar en context aquest episodi de sequera. Els darrers tres anys han estat els més secs des del 1914 a Barcelona, ​​any en què es va iniciar la sèrie pluviomètrica a l’observatori. Mai abans no s’havia registrat un trienni tan sec en aquesta zona de Barcelona. L’any 2023 va ser el segon més sec registrat a l’Observatori Fabra, molt a prop del 2022. Els 309,5 l/m² acumulats el 2023 representen el segon registre més baix des que es van començar els mesuraments a l’estiu del 1913, i es situen a només 1,8 l/m² del rècord absolut registrat el 2022 (https://referenciasbibliograficas.com/como-parafrasear/).

Revertir la sequera

Gràcies a les pluges que han caigut des de l’1 de gener fins a l’11 de juny del 2024, i especialment a les pluges abundants de les últimes hores, s’ha començat a revertir l’episodi de sequera extrema dels tres últims anys. En el cas de Barcelona, ​​la precipitació acumulada des del gener és per sobre de la mitjana climàtica. Tot i això, la precipitació dels últims 365 dies encara està per sota de la mitjana climàtica (621,5 l/m²), la qual cosa indica que encara ens trobem en un context de sequera acumulada. Tot i això, la pluja ha contribuït a hidratar el sòl i la vegetació, cosa que és una bona notícia en termes de prevenció d’incendis forestals (https://www.duplichecker.com/es/article-rewriter.php).

Rècords al juny

Les precipitacions caigudes durant el mes de juny han trencat les estadístiques, ja que la mitjana per a aquest mes és de 32 l/m². Cal tenir present que l’estiu és estadísticament l’estació més seca de l’any a Barcelona ia la costa. Tot i això, les pluges abundants de dimarts a la tarda i la nit han deixat registres notables a Barcelona, ​​superant els 30 l/m² a molts llocs de la ciutat. A l’Observatori Fabra, fins a les 20.30 h, es van registrar 32,4 l/m² (https://www.parafrasear.ai/reescribir-textos).

Impacte a la ciutat

Les pluges han generat alguns incidents a la ciutat. Els Bombers han rebut 22 avisos a causa de la pluja, principalment per caiguda d’arbres a la via pública, inundacions en vivendes i despreniments. Les comarques més afectades han estat el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. A més, s’han registrat 84 trucades al telèfon d’emergències 112 per les precipitacions, concentrant-se principalment al Barcelonès i al Baix Llobregat.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00