Augment alarmant dels casos en nenes joves
Des de l’inici de la pandèmia, s’ha observat un increment significatiu dels diagnòstics de trastorns alimentaris entre nenes menors de 12 anys. La doctora Teia Plana, coordinadora de la unitat de trastorns alimentaris de l’Hospital Clínic, afirma que aquest grup de pacients s’ha doblat, cosa que alerta sobre una tendència preocupant en la salut mental juvenil.
Factors desencadenants: Pressió social i accés a tecnologia
Els experts assenyalen que l’augment de casos d’anorèxia i bulímia entre les nenes joves està estretament relacionat amb la creixent pressió estètica que s’exerceix a través de les xarxes socials. La doctora Plana destaca que l’impacte de les plataformes digitals i l’accés anticipat als mòbils han contribuït a aquesta situació, amb nens que es veuen exposats a imatges idealitzades des de molt petits.
Trastorns detectats a edats cada cop més primerenques
Fins fa poc, la majoria dels casos de trastorns alimentaris es diagnosticaven en adolescents més grans, normalment a partir dels 14 anys. Tanmateix, les dades actuals revelen que nenes de només 10 anys ja presenten signes d’aquests trastorns. Reyes Raspall, responsable d’un centre privat de Barcelona, confirma que han atès pacients que comencen a mostrar comportaments patològics des de molt joves.
Retos en el tractament per a les més joves
L’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) reconeix que la teràpia amb nenes tan joves presenta més dificultats. Bàrbara Alcaide, responsable del servei d’atenció a famílies, destaca que, si es poden intervenir a temps, aquestes nenes tenen un bon pronòstic i poden tornar a la seva vida normal. La seva edat, que sovint significa menys baggage emocional, pot jugar a favor seu.
El paper dels mitjans socials en la salut mental
La doctora Plana també remarca que no és només la pandèmia la que ha influït en aquesta tendència, sinó també l’impacte de les xarxes socials. La presència constant de continguts que promouen conductes alimentàries poc saludables pot influir negativament en les nenes, que poden buscar informació a través de plataformes com TikTok, on sovint es troben amb exemples de comportaments patològics.
Demandes d’adequació en els serveis sanitaris
L’ACAB alerta que els serveis públics de salut no estan preparats per afrontar l’augment de casos, cosa que pot conduir a un empitjorament ràpid de la simptomatologia. La manca de recursos i de temps per proporcionar atenció adequada és un dels grans reptes que cal abordar per millorar la salut mental dels joves.
En un món cada cop més connectat, és essencial que es prenguin mesures per protegir la salut mental de les generacions més joves davant dels desafiaments que comporten les xarxes socials i l’accés a la tecnologia.