Inici » L’impacte de l’IVA zero en l’oli d’oliva sobre la inflació

L’impacte de l’IVA zero en l’oli d’oliva sobre la inflació

by PREMIUM.CAT
una ampolla d'oli d'oliva asseguda damunt d'una taula de fusta al costat d'un grapat d'olives en un arbre, Évariste Vital Luminais, pell d'oliva, un bodegó, nova objectivitat

Anàlisi de la reducció de costos de vida

El juliol passat, la inflació a Espanya va experimentar una lleugera disminució, arribant a un 2,8%, segons l’últim informe de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquesta disminució es deu en part a la caiguda dels preus dels aliments, que han mostrat un comportament més estable, amb una reducció de 1,1 punts percentuals, consolidant-se en un 3,1%.

L’efecte de l’exempció fiscal

La recent aplicació de l’IVA zero sobre l’oli d’oliva ha estat un factor clau en aquesta tendència a la baixa. Encara que els preus globals han augmentat un 3,7% des de gener, el litre d’oli d’oliva ha experimentat una caiguda del 5,5% en comparació amb juny, segons dades de l’INE.

Inflació acumulada dels darrers 12 mesos

Malgrat aquesta reducció, l’oli d’oliva ha sofert un increment de preu del 38,5% en el darrer any, amb pics que han arribat a apropar-se al 70% en diferents moments.

Altres aliments en augment

Al juliol, diversos productes com les patates i la xocolata han vist un increment en els seus preus. Les patates, en particular, han pujat un 1,8%, degut a una mala collita a França, que afecta directament les importacions espanyoles.

L’impacte del fenomen del Niño

La xocolata i el cacau també han patit increments significatius, amb pujades del 13,7% i 9,4% respectivament, atribuïdes a les condicions climàtiques adverses causades pel fenomen del Niño que han afectat les collites a nivell global.

Tendències en la inflació subjacent

La inflació subjacent, que exclou els aliments i l’energia, ha mostrat una lleugera disminució, situant-se en el 2,8%. Tot i que l’IPC presenta una certa estabilitat, el cost de la vida en comparació amb fa tres anys ha augmentat un 15%, reflectint una realitat complexa.

Efectes de l’estiu sobre els preus

El període estiuenc ha tingut un efecte variat sobre els preus. Mentre que els costos de l’electricitat han caigut un 4,6%, les ofertes de roba i calçat han disminuït significativament, amb reduccions superiors al 10% en molts casos. No obstant això, els serveis turístics han experimentat un increment del 8%.

Dades d’inflació a Catalunya

A Catalunya, la inflació ha baixat al 2,9%, una caiguda de set dècimes respecte al juny. Els sectors que més han augmentat els seus preus inclouen hotels i restaurants, amb un increment del 4,3%.

Reflexions finals sobre el context econòmic

La combinació de factors com l’exempció de l’IVA i les fluctuacions en la collita ha creat un panorama econòmic complex. Les autoritats econòmiques continuen vigilant de prop aquestes tendències per adaptar les seves estratègies i garantir la sostenibilitat del poder adquisitiu dels ciutadans.

You may also like

-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00