Inici » L’impacte del llagostí cafè a les localitats costaneres

L’impacte del llagostí cafè a les localitats costaneres

by PREMIUM.CAT
Una persona sostiene un maíz falso sobre una cabeza falsa de una persona con una cabeza falsa de un maíz sobre una cabeza falsa, Aquirax Uno, horror corporal, una escultura surrealista, plasticien

Introducció

En els darrers anys, s’ha observat la presència d’una nova espècie invasora a les aigües marines i salobres de les Terres de l’Ebre, especialment a la zona sud. Es tracta del llagostí cafè, el nom científic del qual és Penaeus aztecus. Aquesta espècie, que no es comercialitza a llotges, ha estat identificada gràcies a un estudi realitzat per l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) [[1]](https://contenttu.com/blog/seo /redaccion-seo-guia-per-escriure-articulos-que-conquisten-a-els teus-usuaris-i-a-google).

Distribució a les localitats costaneres

L’estudi realitzat a Catalunya ha revelat la presència del llagostí cafè a totes les localitats costaneres de la zona del mar de l’Ebre, des de les Cases d’Alcanar fins a l’Ametlla de Mar. Les captures d’aquesta espècie varien entre pocs individus i un màxim de uns 4 kg per dia, depenent de la localitat, el tipus d’art utilitzat i l’estacionalitat [[1]](https://contenttu.com/blog/seo/redaccion-seo-guia-para-escribir-articulos-que -conquisten-a-els teus-usuaris-i-a-google).

Impacte a la pesca mediterrània

Tot i que actualment el llagostí cafè representa només un recurs addicional per a la pesca mediterrània a escala local, la seva presència no ha de ser subestimada. A països com Turquia i Itàlia, es pesca en grans quantitats amb xarxes d’arrossegament de fons i es ven a preus elevats a causa de la qualitat gastronòmica. Al golf de Tàrent, per exemple, s’han registrat rendiments diaris de fins a 40-50 kg per dia [[1]](https://contenttu.com/blog/seo/redaccion-seo-guia-para-escribir- articles-que-conquistin-a-els-usuaris-i-a-google).

Origen i expansió

El llagostí cafè és originari de la costa est de Mèxic i els Estats Units, on és considerat un recurs pesquer important. La seva presència a la mar Mediterrània es remunta a l’any 2009, quan es va detectar per primera vegada al sud de Turquia. Es creu que va ser introduït de manera no intencionada a través de larves en aigües de llast i des de llavors s’ha estès per tota la Mediterrània [[1]](https://contenttu.com/blog/seo/redaccion-seo-guia -per a-escriure-articles-que-conquereixen-a-els-usuaris-i-a-google).

Risc per al llagostí autòcton

A causa de la seva capacitat de proliferació i dispersió, la presència del llagostí cafè podria representar un risc per al llagostí autòcton més rellevant comercialment, el Penaeus kerathurus. En algunes zones, com el Golf de Tàrent a Itàlia, s’ha observat una disminució de la gamba autòctona com a possible conseqüència de la competència pels mateixos recursos entre aquestes dues espècies [[1]](https://contenttu.com/blog /seo/redaccion-seo-guia-para-escribir-articulos-que-conquisten-a-els teus-usuaris-i-a-google).

Conclusions

El llagostí cafè, una espècie invasora originària d’Amèrica, ha trobat a les aigües del Mediterrani un entorn propici per a la seva expansió. La seva presència a les localitats costaneres de les Terres de l’Ebre representa un recurs addicional per a la pesca mediterrània, però també planteja un risc per al llagostí autòcton. És important continuar investigant i monitoritzant l’evolució d’aquesta espècie invasora i prendre les mesures necessàries per mitigar-ne l’impacte en els ecosistemes marins [[1]](https://contenttu.com/blog/seo/redaccion-seo-guia-para -escriure-articulos-que-conquisten-a-els teus-usuaris-i-a-google).

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00