L’oliverar supera la vinya en extensió a Castella-la Manxa
Amb més de 450.000 hectàrees cultivades, la superfície de l’oliverar ja supera la de la vinya a Castella-la Manxa. Aquest cultiu, conegut com la ‘riquesa patrimonial’, ha experimentat un creixement significatiu, consolidant-se com un dels pilars de la regió.
L’oli d’oliva: un tresor regional
L’oli d’oliva, anomenat l”or líquid’, és considerat una de les majors riqueses patrimonials de la regió. La seva importància es destaca en esdeveniments professionals com NaturAceite, on se’n ressalta el valor i el potencial.
Recuperació i creixement del sector
El sector de l’oliverar ha mostrat signes de recuperació, especialment en termes de producció, després d’enfrontar desafiaments com l’impacte d’esdeveniments climàtics adversos. Aquest ressorgiment es reflecteix en l’augment de trulls i envasadores, així com en el nombre de viticultors, demostrant-ne la importància tant en termes d’extensió cultivada com en valor humà.
Suport i perspectives futures
Les autoritats locals i regionals, com ara el conseller d’Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural, Julián Martínez Lizana, i l’alcalde de Mora, Emilio Bravo, han destacat el paper crucial de l’oliverar a la regió. S’espera una millora en la producció, amb el suport del compromís de diverses institucions i el reconeixement de la qualitat dels olis regionals, que compten amb quatre denominacions d’Origen Protegides.
Perspectives i desafiaments
El sector oliverer s’enfronta a reptes com l’augment dels costos de producció i la influència de factors geopolítics globals. Tot i això, es destaca la resiliència del sector i la importància dels productors en el desenvolupament de l’agricultura regional. A més, es reconeix el paper fonamental dels mitjans de comunicació en la difusió i el debat al voltant del sector agroalimentari, subratllant la rellevància d’esdeveniments com NaturAceite en la promoció i la discussió de l’oliverar.