Un dolç icònic
El donut és un dels dolços més emblemàtics de la cultura nord-americana. Ha transcendit la seva condició d’aliment per convertir-se en una veritable icona de la cultura pop. Des dels policies dels Simpsons fins als treballadors de The Office, el donut ha deixat una empremta a la societat. Tot i això, encara que pugui semblar molt americà, el seu origen i arribada a Espanya tenen una història interessant per explicar.
Un visionari lleidatà
El donut va arribar a casa nostra gràcies a Andreu Costafreda i Montoliu, un empresari i visionari d’Alfarràs (Segrià). Durant un viatge als Estats Units, Andreu va descobrir un brioix molt peculiar amb un forat al centre. Aquest brioix, conegut com a Dognuts, va despertar el seu interès i va decidir adaptar la idea per portar-la a Catalunya.
L’origen del forat
El dònut original no tenia el característic forat al centre. Es creu que aquest forat fou fruit de la casualitat i de l’enginy d’una sola persona: Hanson Gregory, un mariner molt espavilat. Gregory va pessigar una part del centre d’unes peces crues de brioix que havia de fregir, i en coure-les es va adonar que el brioix quedava perfectament cuit per tot arreu. Aquest truc es va popularitzar als Estats Units i es va convertir en la forma tradicional de fer donuts.
El legado de Andreu Costafreda
Andreu Costafreda va ser el responsable de portar la idea del dònut a Europa i convertir-la en un èxit. La visió empresarial i la passió per la rebosteria el van portar a crear una de les marques de dolços més conegudes i populars d’Espanya. Gràcies a la seva feina, el donut s’ha convertit en part de l’imaginari col·lectiu i en un dolç molt estimat per tothom.