Inici » L’Origen del Dònut i la seva Influència a Catalunya

L’Origen del Dònut i la seva Influència a Catalunya

by PREMIUM.CAT
una rosquilla esmaltada amb glaçat blanc i esquitxades en un plat sobre una taula amb un tovalló, ESAO, imatge 4k uhd, un pastel, hiperrealisme

El Dònut com a Icona de la Cultura Estatunidenca

El dònut és reconegut com un dels dolços més emblemàtics de la cultura estatunidenca. Des dels personatges de The Simpsons fins als treballadors de The Office, aquesta delícia ha transcendit la seva funció alimentària per esdevenir un símbol de la cultura popular.

L’Arribada del Dònut a Catalunya

Malgrat la seva associació amb els Estats Units, el dònut va fer la seva entrada a Catalunya gràcies a l’empresari i visionari lleidatà, Andreu Costafreda i Montoliu. Fill de forners, va descobrir aquesta delícia durant un viatge als Estats Units i va decidir adaptar-la per al mercat català.

Un Origen Curós

Els Dognuts, com eren coneguts inicialment, eren dolços rodons amb un forat al mig, una idea que es creu que va tenir el seu origen als Països Baixos. No obstant això, va ser a mitjans del segle XIX, quan aquesta delícia va emigrar als Estats Units, que va adquirir la seva forma característica amb el forat central.

L’Enginy del Mariner

La versió prèvia del dònut es va enfrontar al repte de quedar ben fregida al centre. Es diu que Hanson Gregory, un mariner, va resoldre aquest problema de manera fortuïta en pessigar una part del centre d’unes peces crues que havia de fregir. Aquesta tècnica es va popularitzar ràpidament i va acabar consolidant-se com el dònut que coneixem avui.

El Llegat a Catalunya

Més d’un segle després, Andreu Costafreda va portar aquesta idea a Catalunya i va establir una de les marques de dolços més reconegudes a tot l’estat. El seu èxit ha contribuït a integrar aquest dolç a l’imaginari col·lectiu a Catalunya i a convertir-lo en part de la cultura gastronòmica del territori.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00