Inici » Nou projecte col·laboratiu per a la gestió de residus a la Conca d’Òdena

Nou projecte col·laboratiu per a la gestió de residus a la Conca d’Òdena

by PREMIUM.CAT
Una sala de reuniones del ayuntamiento repleta de gente, con los alcaldes de Igualada, Vilanova del Camí y Santa Margarida de Montbui, rodeados de montones de papeles y gráficos con estadísticas de gestión de residuos. Los alcaldes están inmersos en una discusión, señalando mapas y gráficos, con expresiones de determinación en sus rostros. La sala está adornada con banderas que representan a cada municipio, y una gran pancarta detrás de ellos reza "Protocolo de intenciones para el Ayuntamiento de Igualada, el Servicio de Recollida de Escombraries". La luz entra a raudales por las altas ventanas, arrojando un cálido resplandor sobre la escena.

Unió per a una gestió més eficient

Els municipis d’Igualada, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui han iniciat un ambiciós projecte per a la mancomunació del servei de recollida d’escombraries, amb l’objectiu de millorar l’eficiència en la gestió dels residus.

Un procés gradual

Els alcaldes han reconegut que aquest canvi no es produirà de manera immediata, per la qual cosa s’establirà un ‘contracte pont’ que es preveu que tingui una durada de dos a tres anys. L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha destacat la importància de l’actual moment, atès que els contractes actuals de recollida estan a punt d’expirar.

Futur sostenible i adaptació a les normatives europees

Amb més de 60.000 habitants entre els tres nuclis, la unió dels municipis busca no només una major força a l’hora de negociar, sinó també adaptar-se a les directives de la Unió Europea sobre gestió de residus.

Estat actual de la recollida de residus

Les taxes de recollida actuals són preocupants: Igualada al 45%, Vilanova del Camí al 42%, i Santa Margarida de Montbui al 35%. Castells ha expressat la seva inquietud davant d’aquestes xifres, que no responen als nous requisits ambientals.

Model de contenidors i recollida especial

Actualment, els tres municipis operen amb un model de contenidors oberts, complementat amb un servei de recollida porta a porta per a grans productors, com és el cas d’Igualada.

Un pas històric cap a la col·laboració

La signatura del protocol d’intencions ha estat un moment significatiu, on els alcaldes han reflexionat sobre l’esforç conjunt realitzat durant la pandèmia, que va reforçar la seva capacitat de treball col·laboratiu.

Repte financer i normatives futures

Castells ha recordat que el servei de recollida d’escombraries és el més costós per als ajuntaments, amb costos que oscil·len entre 5 milions d’euros a Igualada, 1,2 milions a Vilanova del Camí i prop d’1 milió a Santa Margarida de Montbui. A més, ha alertat que Europa imposarà un canvi significatiu en la manera com es repercuteixen aquests costos als ciutadans.

Perspectives de futur

Amb la voluntat de crear sinergies i millorar l’accés a subvencions, els alcaldes estan convençuts que aquesta col·laboració els permetrà afrontar els reptes de la gestió de residus de manera més efectiva i sostenible.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00