Pescadors de Girona i Vilanova i la Geltrú realitzen una tasca de rescat i retorn al mar
Pescadors de les localitats de Girona i Vilanova i la Geltrú han dut a terme una important tasca de rescat i retorn al mar d’organismes marins, incloent corals, gorgònies i esponges. Aquests organismes han estat rescatats de les xarxes dels pescadors i han estat recuperats en aquaris instal·lats a les confraries de pesca de les dues localitats.
Projecte Life Ecorest i la restauració dels hàbitats marins
Aquesta tasca de rescat i retorn al mar s’ha dut a terme en el marc del projecte Life Ecorest, coordinat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i amb la participació de la Fundació Biodiversitat. Aquest projecte té com a objectiu la restauració dels hàbitats marins profunds a Catalunya, amb la participació activa del sector pesquer.
El mètode ‘bàdminton’ i la supervivència dels organismes marins
Els organismes marins rescatats han estat retornats al mar mitjançant el mètode ‘bàdminton’. Aquesta tècnica consisteix en fixar els organismes a un cantell rodat i retornar-los a l’aigua des de la coberta dels vaixells pesquers. Això permet que arribin al fons marí i segueixin en una posició erecta, òptima per a la seva supervivència. A més, s’ha utilitzat un bioalliberador dissenyat especialment per adaptar aquesta tècnica a grans profunditats i alliberar un major nombre d’individus cada vegada.
Restauració d’espècies i hàbitats marins
Aquesta tasca de rescat i retorn al mar ha permès la restauració d’espècies com les gorgònies Eunicella cavolini, Eunicella singularis affita i Leptogorgia sarmentosa, així com el coral tou Alcyonium palmatum i diverses espècies de dermoesponges. Segons les imatges obtingudes a través d’un vehicle submarí operat remotament, s’ha observat que l’èxit de supervivència d’aquestes espècies arriba al 95% un any després de la primera devolució.
El projecte Life Ecorest i la seva importància
El projecte Life Ecorest, en el qual participen diverses entitats com l’Institut de Ciències del Mar, la Fundació Biodiversitat, la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona i WWF Espanya, té com a objectiu restaurar prop de 30.000 hectàrees d’hàbitats marins profunds a Catalunya. Aquest projecte promou accions de recerca i conservació, la gestió participativa dels pescadors, l’enfortiment dels mecanismes de governança i la sensibilització de la població.