Celebració del XVIII Premi Mila de Periodisme
La ciutat de Lleida va acollir ahir una cerimònia significativa amb la concessió dels guardons del XVIII Premi Mila de Periodisme, un esdeveniment que busca donar visibilitat a les dones i defensar els seus drets. La tinenta d’alcalde, Carme Valls, i la presidenta del Col·legi de Periodistes de Lleida, Laura Alcalde, van encapçalar l’acte celebrat al Saló del Retaule, acompanyades per altres autoritats i representants del consistori.
Un compromís ferm amb la igualtat de gènere
Valls va ressaltar la necessitat d’una major equitat, citant la periodista Clara Ardévol: ‘Les dones continuem essent vistes com a objectes, no com a subjectes’. Va destacar les desigualtats que persisteixen en àmbits com el salari i els llocs de responsabilitat, una problemàtica que es reivindica especialment durant el #8M. La tinenta d’alcalde va fer una crida als homes a unir-se a la lluita per la igualtat, subratllant que ‘sense la seva col·laboració, no podrem avançar’.
Els treballs reconeguts: un mirall de la realitat femenina
Alcalde va elogiar els reportatges premiats, que reflecteixen una sensibilitat notable envers la realitat de les dones. Va comentar que ‘si no es parla d’un tema, aquest no existeix’. Així, va fer una crida a posar el focus en la igualtat de gènere com una meta a assolir.
Guardons en diverses categories
El jurat va concedir els premis a diverses obres que aborden temàtiques rellevants:
- [“En premsa escrita: ‘Front contra Obstetrícia de l’Arnau per no respectar el protocol de Salut’, d’Albert González Farran, que va exposar les mancances en la Unitat d’Obstetrícia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, generant un debat social que va conduir a una inversió de 800.000 euros per a la seva millora.”, “En mitjans digitals: Dues obres van ser premiades: ‘La vida diez años después del asesinato de Liliana’, de Daniel Domínguez Rodríguez, que reflexiona sobre les conseqüències d’un feminicidi, i ‘Dins un vídeojoc eròtic immersiu: com és la pornografia d’Erika Lust?’, de Clara Ardévol i Mallol, que desafia les nocions tradicionals de la sexualitat.”, “En mitjans audiovisuals: ‘Temporeres a Lleida: la feina invisible de la dona a la campanya de la fruita’, d’Estela Busoms González, que destaca les condicions laborals de les dones temporeres durant la recollida de fruita.”]
Reconeixements addicionals i ampliació de categories
En total, el Premi Mila va distribuir 6.000 euros, amb cada categoria dotada amb 1.500 euros. A més, es va decidir destinar els fons d’una categoria deserta a un altre treball destacat en mitjans digitals. Enguany, el premi va rebre un nombre rècord de 37 treballs, duplicant la participació de l’edició anterior.
Accèssits reconeguts
Dos accèssits també van ser atorgats: un a ‘Primera y última generación de fareras’, de Maria Teresa Amorós, que documenta la història de les dones en un ofici tradicionalment masculí, i un altre a ‘Dones a les ones’, que celebra el paper de les dones en la ràdio al llarg del seu primer segle d’història a Catalunya.
Un futur amb més veu femenina
El Premi Mila de Periodisme es convoca conjuntament per l’Ajuntament de Lleida i el Col·legi de Periodistes de Catalunya-Demarcació de Lleida, amb l’objectiu de promoure i reconèixer treballs que fomentin la igualtat de gènere en tots els àmbits. Aquesta iniciativa forma part del Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere de Lleida, amb la intenció de seguir avançant cap a un futur més just i igualitari.