Una figura emblemàtica de la comunitat teresiana
La religiosa Maria Victòria Molins va deixar aquest món als 88 anys la nit del 20 de febrer, envoltada de la seva comunitat a casa seva. La seva partida, causada per una crisi cardíaca, ha deixat un buit profund entre aquells que la van conèixer. El rector de Santa Anna, mossèn Peio Sánchez, va expressar que “el seu cor, que sempre va donar tant, ara ha deixat de bategar”, destacant la seva immensa generositat.
Cerimònies per honrar la seva memòria
La comunitat s’ha mobilitzat per acomiadar-la amb una vetlla que tindrà lloc el dijous 20 a les 16h al Tanatori de Les Corts. El dia següent, a les 12h, se celebrarà una missa funeral oficiada pel mateix mossèn Sánchez. A més, el dilluns 24 la parròquia de Santa Anna acollirà un acte de comiat a les 19h, on es recordaran les seves contribucions i el seu llegat.
Un llegat d’amor i dedicació
Maria Victòria Molins, coneguda com a Viqui, va ser formada sota la influència de la seva mestra sor Genoveva Masip, i es va considerar a si mateixa una “monja de carrer”. Va dedicar vint anys a escriure una columna a Catalunya Cristiana, on compartia reflexions sobre la vida i la fe, i recentment va continuar aportant a la secció Església en sortida.
Iniciatives solidàries
El 2017, Viqui va ser una de les fundadores de “L’Hospital de Campanya de Santa Anna”, un projecte dedicat a atendre les necessitats dels més desafavorits. Aquest esforç ha estat reconegut amb la creació de la Fundació Viqui Molins, que busca mantenir viu el seu compromís social.
Un recorregut vital inspirador
Nascuda el 28 de març de 1936 a Barcelona, Viqui Molins va viure una vida marcada per l’aprenentatge i la dedicació. Educada en el Col·legi de les Teresianes, va ingressar a la Companyia de Santa Teresa de Jesús als 19 anys. La seva carrera incloïa la direcció d’Edicions STJ i l’escriptura de més de 60 llibres que aborden temes educatius i socials.
Compromís amb els més necessitats
A partir del 1985, va sentir una intensa crida a treballar al costat dels més pobres, especialment després de les seves experiències a Amèrica Llatina i Àfrica. Va fer del barri del Raval el seu nou llar, on va dedicar-se completament a ajudar els marginats després de la seva jubilació.
Reconociments i impacte
La seva dedicació no va passar desapercebuda. El 2015, va ser investida doctora honoris causa per la Universitat Ramon Llull, i el mateix any va rebre la Creu de Sant Jordi, un dels màxims honors atorgats per la Generalitat de Catalunya. A més, va ser pregonera de la Festa Major del Raval, reafirmant el seu vincle amb la comunitat.
El seu llegat perdura
Malgrat els desafiaments que va afrontar, la passió de Maria Victòria Molins per servir els altres és un exemple a seguir. Les seves accions i la seva dedicació han deixat una marca indeleble en la societat, i el seu llegat continuarà a través de la Fundació Viqui Molins i els projectes que va iniciar.
En un món que sovint oblida els més vulnerables, la vida de Viqui Molins ens recorda la importància de la compassió i l’acció. El seu exemple ens inspira a continuar treballant per un futur millor per a tots.