Inici » Reflexions sobre un Any de Govern: Catalunya i el Pacte Nacional per la Llengua

Reflexions sobre un Any de Govern: Catalunya i el Pacte Nacional per la Llengua

by PREMIUM.CAT
Ahora ha realizado un año de las elecciones catalán, que ganó Salvador Illa y que llevó al ex alcalde de La Roca del Vallès a la presidencia del Generalitat. Ha sido un año extraordinariamente fértil que ha servido para poner a Cataluña frente al espejo y analizar los grandes problemas que afectan a esta comunidad de 8.1 millones de personas que habitan uno de los lugares más bellos del planeta y para enhebrar la aguja en la articulación de las soluciones necesarias para construir una sociedad más (8k, mejor calidad, obra maestra, altamente detallada: 1.1)

Un Any de Transformació a Catalunya

Fa un any, Catalunya va entrar en una nova etapa política amb la victòria de Salvador Illa, l’exalcalde de la Roca del Vallès, que va assumir la presidència de la Generalitat. Aquest període ha estat testimoni d’un intens debat social i polític, centrant-se en els desafiaments que enfronten els seus 8,1 milions d’habitants.

Diàleg i Governança: Els Fonaments d’un Nou Mandat

Salvador Illa ha format un equip governamental dinàmic, prioritzant el diàleg amb diferents sectors socials i econòmics. Aquesta estratègia ha facilitat un inici de mandat tranquil, tot i la falta de suports parlamentaris sòlids i pressupostos aprovats que són crucials per implementar les seves polítiques.

Un Llegat Històric

Amb una formació política influenciada per Romà Planas, Illa representa la continuïtat del pensament tarradellista, que ha promogut la unitat. El recent Pacte Nacional per la Llengua exemplifica aquesta visió, amb la col·laboració de diversos partits i entitats.

El Pacte Nacional per la Llengua: Un Compromís Col·lectiu

El pacte, que reuneix el PSC, ERC i els Comuns, busca assegurar la plena normalització de la llengua catalana. Un total de vint entitats han donat suport a aquesta iniciativa, que es presenta com una via per garantir la cohesió social i el creixement de la llengua.

Objectius Estratègics

Amb l’horitzó fixat en 2030, el pacte inclou nou línies d’acció que abasten diversos àmbits, des de l’educació fins al món laboral. Els objectius inclouen augmentar el nombre de parlants i garantir que la llengua sigui oficial en tots els àmbits institucionals.

Impuls a la Política Lingüística

Per a la implementació del Pacte Nacional per la Llengua, es destinaran 200 milions d’euros anuals, amb un primer paquet d’accions per al 2025 que supera els 255 milions, un rècord en inversió lingüística.

Accions Concretes

Les iniciatives inclouran campanyes per facilitar l’aprenentatge del català a nouvinguts i plans per integrar la llengua en el món laboral. A més, s’ofereix suport als ajuntaments per desenvolupar models de gestió lingüística.

El Missatge de Salvador Illa

El president ha subratllat la importància de fer del català una llengua del segle XXI, essencial per a la convivència i el benestar social. Illa ha convidat a tots a sumar-se al pacte, reflectint un compromís col·lectiu.

Visió Històrica i Política

La reacció de JxCat, la CUP, PP i Vox a l’exclusió del pacte, posa de manifest les diferències entre models de govern. Mentre que el model tarradellista promou el consens i la col·laboració, el pujolista es fonamenta en l’autoritarisme.

Una Catalunya Unida

La unió d’entitats independentistes i no independentistes en el Pacte Nacional per la Llengua és un reflex de la política pragmàtica de Tarradellas, que defensava que Catalunya avança quan es treballa conjuntament.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00