Les Inundacions i la Nostàlgia del Passat
Recentment, les devastadores inundacions al País Valencià han coincidit amb el 30è aniversari dels aiguats que van assolar les conques del Congost i del Tenes. Aquesta efemèride ha passat desapercebuda, però hauria de servir com a recordatori de la necessitat urgent de prioritzar la gestió dels espais fluvials i el risc hidrològic en el debat social i les polítiques públiques.
Un Escenari de Risc Creixent
Després de dècades d’inactivitat, el perill de viure un episodi de DANA amb conseqüències devastadores sobre la vida i els béns és més imminent que mai. L’impacte del canvi climàtic sobre el Mediterrani, juntament amb la urbanització descontrolada de la conca del Besòs, ha creat un context preocupant. La ciència apunta que cada augment del 1% en superfície urbanitzada provoca un increment del 3,5% en la severitat de les inundacions.
Decisions Polítiques i les Seves Conseqüències
La conca del Congost exemplifica perfectament aquesta problemàtica. Un estudi detallat dels darrers 30 anys revela que moltes actuacions, tot i ser aparentment menors, acumulades han augmentat significativament el perill de danys en cas d’inundació. A Centelles i Aiguafreda, per exemple, la urbanització massiva ha tingut lloc sense mesures compensatòries com basses de laminació o la restauració d’espais fluvials.
Casos Concrets i Preocupants
A Sant Martí de Centelles, es va optar per construir un gran complex d’habitatges en una zona amb alt risc d’inundacions. A Tagamanent, les obres de construcció han ocupat zones riberenques, destruint la vegetació natural. La Garriga, per la seva banda, va veure com un enorme polígon es construïa sense tenir en compte l’impacte ambiental al marge del Congost.
Un Futur Sense Visió
Entre la Garriga i les Franqueses, s’exhibeixen milions de metres quadrats de terrenys públics que podrien servir per a un gran projecte d’infraestructura verda. Malgrat que alguns d’aquests espais estan protegits dins la Xarxa Natura 2000 de la UE, les autoritats semblen ignorar el seu potencial ecològic i de gestió d’inundacions.
Excepcions Positives
Tanmateix, hi ha exemples d’initiatives positives, com les accions realitzades a Granollers. Amb un riu canalitzat i limitacions significatives, s’han implementat diverses mesures per restaurar la llera del riu, culminant amb un gran projecte finançat pels fons Next Generation que busca millorar la infiltració d’aigua pluvial a zones urbanes.
La Necessitat d’un Enfocament Integral
És essencial superar els límits municipals i els interessos polítics a l’hora de gestionar el risc d’inundacions. Un projecte integral de conca, liderat pel Consorci Besòs-Tordera i l’Agència Catalana de l’Aigua, és urgent. Cal ampliar rius i zones inundables sempre que sigui possible, ja que recuperar cada metre quadrat d’espai fluvial és crucial per reduir els danys futurs.
Després dels esdeveniments recents a València, és innegable que el temps d’actuar ha arribat. El coneixement i les experiències acumulades ens han d’impulsar cap a un futur més segur i sostenible.