Un acte de record i reflexió
El 25 de novembre, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita Esteruelas, va encapçalar una cerimònia commemorativa en honor al Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones. En un ambient solemne, es va guardar un minut de silenci per recordar les 40 dones víctimes de violència masclista que han perdut la vida a Espanya durant l’any 2024 fins ara, un nombre que ressalta la gravetat del problema, tenint en compte que l’any passat la xifra va ser de 52.
Veus de resistència i esperança
L’acte va comptar amb la presència de Chrifa Kaddouri Jeffali, una supervivent de violència masclista, que va llegir la declaració institucional, destacant la importància de la seva experiència personal en la lluita contra aquesta problemàtica. A més, l’artista Georgina Llauradó Camps, juntament amb el músic Gerard Marsal, va aportar un toc musical que va fer ressonar la necessitat de canvi i sensibilització a la comunitat.
Iniciatives locals per a la consciència social
La setmana anterior, el Casal de les Dones de Reus va organitzar una sèrie d’activitats que van buscar augmentar la consciència sobre les violències masclistes i informar la població sobre els serveis d’atenció disponibles per a les dones a la ciutat. Aquestes accions reflecteixen un compromís col·lectiu per eradicar les violències de gènere.
Un compromís compartit
Reus s’ha adherit a una declaració institucional conjunta, elaborada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, les diputacions catalanes i diverses entitats municipalistes. Amb el lema ‘Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom’, la declaració inclou objectius clars i concrets per abordar les diverses formes de violència de gènere.
Objectius de la declaració
Entre les metes establertes es troben garantir els drets de les dones, infants i adolescents que pateixen violències masclistes i promoure una atenció integral que inclogui suport psicològic, assessorament legal i laboral. També es fa èmfasi en la importància de la coeducació com a eina de transformació social.
Una data amb significat històric
El 25 de novembre no només és un dia per recordar víctimes, sinó que també commemora l’assassinat de les germanes Mirabal a la República Dominicana l’any 1960. Aquestes dones, que van ser activistes polítiques, simbolitzen la lluita contra la violència de gènere i han inspirat un moviment global per a la defensa dels drets de les dones.
Un record que perdura
Des de 1981, el moviment feminista ha promogut aquesta data, i el 1999 l’ONU va oficialitzar la seva commemoració, reafirmant la importància de la lluita contra la violència de gènere en totes les seves formes. Aquest dia ens recorda que la lluita per la igualtat i la seguretat de les dones continua sent una prioritat global.