Inici » Revisant l’Ordre Mundial: Del Segle XX al Desafiaments Actuals

Revisant l’Ordre Mundial: Del Segle XX al Desafiaments Actuals

by PREMIUM.CAT
El historiador marxista británico Eric Hobsbawm (1917-2012) durante su vasta producción académica popularizó una periodificación de la era contemporánea basada en los grandes eventos históricos que marcaban el tiempo. Teorizó que el siglo XIX comenzó en 1789 con la Revolución Francesa y terminó en 1914 con el comienzo de la Primera Guerra Mundial, con una duración de 125 años. El siglo XIX "largo" se opone al "corto" siglo XX, que habría cubierto desde 1914 hasta la disolución de la URSS L'An (8k, mejor calidad, obra maestra, muy detallada: 1.1)

Un Nou Enfocament sobre el Segle XX

L’historiador britànic Eric Hobsbawm va establir una periodització innovadora de l’edat contemporània, definint el segle XIX com un període que s’estenia des de la Revolució Francesa fins a l’inici de la Primera Guerra Mundial. No obstant això, el seu model ha estat qüestionat per alguns pensadors contemporanis, que proposen que el segle XX no es va concloure amb la caiguda de l’URSS, sinó que s’hauria d’estendre fins a la dècada actual.

Reconfiguració del Sistema Internacional

Segons aquesta nova perspectiva, el món ha passat per diverses fases: un sistema multipolar a principis del segle XX, un sistema bipolar durant la Guerra Freda, i un sistema unipolar amb l’hegemonia dels Estats Units post-1991. Ara, ens podríem estar dirigint cap a un nou equilibri multipolar, amb la Xina emergint com a líder d’una nova coalició internacional.

Les Noves Dinàmiques Geopolítiques

L’actual situació internacional es caracteritza per un desafiament a l’ordre establert. La invasió russa d’Ucraïna el 2022 ha sacsejat els fonaments del consens internacional que havia regnat des de 1945. Altres actors, com Turquia i l’Iran, també han començat a jugar un paper més actiu, posant en qüestió l’autoritat dels aliats tradicionals.

El Rebuig de l’Ordre Neoliberal

L’escenari actual revela un desencantament amb l’ordre neoliberal que havia predominat. El Brexit i l’ascens de Donald Trump són exemples de com les idees de globalització i cooperació internacional s’estan revisant. Això obre la porta a un debat sobre el futur de les institucions internacionals i els pactes que han regit les relacions entre estats.

Un Món en Transformació

Amb les tensions creixents, no és estrany que diversos països busquin redefinir les seves aliances. La Xina, amb la seva influència econòmica, s’ha convertit en un actor central, mentre que els BRICS exploren noves oportunitats per contrarestar l’hegemonia occidental.

Reflexions sobre el Futur

El panorama internacional actual ens recorda que les teories sobre el present són sempre arriscades. Les lliçons del passat ens ensenyen que el futur és incert, i que les idees que semblaven consolidades poden ser qüestionades ràpidament. A mesura que ens endinsem en aquesta nova era, és fonamental mantenir una mirada crítica i oberta sobre els esdeveniments que estan modelant el món.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00