Una ofensiva devastadora
A l’inici d’aquesta setmana, Rússia va llançar un dels seus atacs aeris més contundents des de l’inici del conflicte, amb un enfocament particular en la infraestructura energètica ucraïnesa. Aquest nou episodi ha intensificat les preocupacions sobre la vulnerabilitat del país, que ha estat sota el foc de Moscou des de l’inici de la guerra.
L’amenaça de l’hivern
Amb l’estiu encara present, les autoritats ucraïneses ja s’enfronten a la perspectiva d’un hivern dur. Nataliia Shapoval, directora de l’Institut d’Economia de Kíiv, va expressar a The Guardian la seva preocupació, afirmant que “l’hivern serà difícil, això és segur”.
L’impacte dels atacs
L’atac de dilluns va ser especialment devastador, amb més de 100 míssils i drons dirigits a diverses instal·lacions energètiques del país durant les hores punta. A diferència dels atacs anteriors que havien afectat la capacitat de generació, aquesta vegada l’èmfasi va recaure en la infraestructura de distribució, causant apagades d’emergència que han evolucionat en talls programats d’electricitat que afecten ciutats com Kíiv.
Reparacions i suport internacional
Abans d’aquests recents atacs, s’estimava que Rússia havia destruït al voltant del 50% de la capacitat energètica d’Ucraïna. Tot i que les reparacions han avançat durant l’estiu, Kíiv continua sol·licitant assistència en matèria de defensa aèria als seus aliats, tement que un nou atac pugui precipitar una crisi encara més greu.
Preparatius per a l’hivern
Malgrat les dificultats, Ucraïna ha fet progressos en la preparació per a l’hivern. Hospitals i infraestructures clau han implementat sistemes per generar la seva pròpia electricitat. A Kíiv, la vida ha continuat de manera notable durant els talls d’electricitat, amb petits generadors en funcionament en establiments com cafeteries i restaurants.
Consequències de la interrupció elèctrica
No obstant això, els talls d’electricitat que es preveuen durant l’hivern poden tenir repercussions significatives. Les persones grans i aquelles amb mobilitat reduïda que viuen en edificis alts es poden veure especialment afectades si no hi ha generadors disponibles. A més, la productivitat empresarial es pot reduir, resultant en una disminució dels ingressos fiscals que alimenten el pressupost nacional.
Un futur incert
Els prolongats talls d’electricitat podrien ser catastròfics per a la indústria pesada a l’est d’Ucraïna, que ha demostrat una notable resiliència al llarg del conflicte. La situació actual, marcada per la incertesa i les amenaces constants, planteja un desafiament important per al país a mesura que s’acosta un hivern que promet ser especialment difícil.