Inici » Un espectacle celestial: Les Eta Aquarides il·luminaran el cel nocturn

Un espectacle celestial: Les Eta Aquarides il·luminaran el cel nocturn

by PREMIUM.CAT

Una nit estrellada excepcional

Aquest any, els entusiastes de l’astronomia estan enhorabones, ja que les Eta Aquarides oferiran un espectacle celestial extraordinari. L’absència de la Lluna durant el màxim permetrà una observació òptima d’aquesta pluja de meteors, que arribarà al punt àlgid entre el 5 i el 6 de maig.

Un fenomen còsmic des del tròpic

Les Eta Aquarides són un fenomen visible anualment entre abril i maig. La seva observació és més favorable a latituds tropicals, com les paradisíaques illes Canàries, ia l’hemisferi sud. No obstant això, també poden ser gaudides a l’hemisferi nord.

El llegat del cometa Halley

Aquestes fascinants estrelles fugaces estan íntimament lligades al famós estel Halley, igual que les Oriónidas, que fan la seva aparició a l’octubre. Els meteors de les Eta Aquarides exhibeixen una activitat notable, amb una freqüència entre 40 i 85 meteors per hora, i una velocitat impressionant d’aproximadament 66 quilòmetres per segon, segons l’Observatori Astronòmic Nacional.

Un espectacle visible des de la mitjanit

Per als observadors situats a latituds mitjanes, el radiant de les Eta Aquarides s’eleva sobre l’horitzó aproximadament quatre hores després de la mitjanit i roman visible fins a l’alba.

Fragments del cometa Halley

Aquests meteors són fragments del cometa 1/P Halley, que completa la seva òrbita al voltant del Sol cada 76 anys. L’última vegada que aquest estel va ser visible des de la Terra va ser el 1986. Cada any, en aquesta època, el nostre planeta travessa un anell de runes despreses del Halley.

L’origen de les estrelles fugaces

Quan aquests fragments, coneguts com a meteoroides, entren en contacte amb l’atmosfera terrestre, es calcinen per la fricció, produint la resplendor lluminosa que coneixem com a meteor o estrella fugaç. El cometa Halley també és responsable d’una altra pluja de meteors, les Orionides, que arriben al màxim al voltant del 21 d’octubre.

El radiant: el punt dorigen

Cada pluja de meteors sembla originar-se en un punt específic al cel, anomenat radiant. El radiant de les Eta Aquarides es troba a l’estrella Eta de la constel·lació d’Aquari.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00