Inici » Un festival musical al monestir de Pedralbes

Un festival musical al monestir de Pedralbes

by PREMIUM.CAT
un pati amb una torre del rellotge i un rellotge a la paret i un arbre en primer pla i un edifici amb arcs i arcs, Dionisius, mapeig de to, una foto de tilt shift, romànic

Una experiència única d’expressió artística

No són pocs els espais religiosos que han incorporat un festival musical a la seva oferta amb l’esperit de crear sinergies entre formes d’expressió artística, enriquir l’experiència del públic i generar un discurs polièdric que indueixi a la reflexió. El monestir de Pedralbes també participa d’aquest moviment de revalorització del patrimoni mitjançant l’activitat cultural. Aquest estiu s’hi torna a celebrar L’hora màgica, un oasi amb activitats i visites guiades dimarts i divendres a la tarda fins al 13 de setembre.

Vespres Musicals: Ressonàncies sagrades

Al juliol s’ha programat el cicle Vespres Musicals, iniciativa conformada al voltant del lema “Ressonàncies sagrades”. Amb direcció artística de Dani Espasa, aquestes jornades aborden la influència de la música religiosa en el cànon occidental i la seva pervivència en la creació contemporània. Sigui per fe, interès cultural o amor a la música, aquesta experiència aspira a apel·lar-nos a tots.

Una combinació d’ortodòxia i experimentació

El festival busca l’equilibri amb dues propostes ortodoxes i dues basades en l’experimentació sense perdre de vista l’eix temàtic de l’herència de la música sacra. D’una banda, Carles Blanch, Marc Clos i Miquel Àngel Cordero oferiran un recorregut per l’univers de la corda polsada del segle XVI amb música de Dalza o Des Prés. En aquesta línia, el conjunt Intacvs recorrerà el camí que va de les delícies de l’amor cortesà a la devoció de les laudes marianes a la Itàlia dels segles XIII i XIV.

Frames Percussion i Carles Viarnès: Una fusió de tradició i contemporaneïtat

El vessant trencador el protagonitzaran Frames Percussion i el pianista Carles Viarnès. Els primers interpretaran Timber, una peça del 2009 escrita per Michael Gordon per a sis simandres. Així, si la partitura aporta el toc contemporani, l’instrument enllaça amb la tradició religiosa, ja que es tracta d’un element utilitzat durant el segle VI als monestirs ortodoxos. El concepte del “magma sonor” que crearan amb la superposició de patrons posarà en relleu el diàleg amb el monestir i contribuirà a crear un ambient contemplatiu similar al que s’obté amb el cant gregorià.

Nun: Una relectura avantguardista

Finalment, la segona proposta d’avantguarda, Nun, representa la relectura de Viarnès -músic vinculat al minimalisme- de la tradició amb el toc de contemporaneïtat que aporten, entre altres, els seqüenciadors i el theremin, un dels primers instruments electrònics.

Resignificant l’herència cultural

El Monestir de Pedralbes demostra un any més que la millor manera de mantenir viva l’herència cultural és respectar-la però aproximant-s’hi sense complexos, amb ganes de resignificar-la. Allunyem-nos, doncs, de la visió museística de la tradició i disposem-nos a gaudir de l’espai i la música aquí i ara.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00