Inici » Un repte extrem: l’exploració del Gouffre Berger per espeleòlegs bagencs

Un repte extrem: l’exploració del Gouffre Berger per espeleòlegs bagencs

by PREMIUM.CAT
un home dempeus en una cova amb una llum que surt del costat i una seva ombra, Évariste Vital Luminais, imatge promocional, una pintura rupestre, llum i espai

Un viatge a les profunditats

Un grup d’espeleòlegs de la comarca del Bages, format per Lluís Roqueta, Marc Garriga, David Ribas i Jordi Bonet, ha aconseguit una fita impressionant: accedir al fons del Gouffre Berger, una de les cavitats més fascinants del món, que s’endinsa 1.122 metres sota terra.

L’expedició: dates i detalls

L’aventura va tenir lloc entre el 7 i l’11 d’agost, amb l’entrada a la cova programada per al matí del 8. Després de diverses hores d’esforç, l’equip va aconseguir arribar al punt més profund de la cavitat a les 18.00 h, situat a 1.100 metres de profunditat.

El campament i les vivències

Els exploradors van instal·lar un campament a 494 metres de profunditat, on van passar la nit abans de retornar a la superfície el dia següent, a les 17.30 h. Roqueta va compartir les seves impressions sobre la cavitat, destacant que ‘presenta seccions tècniques i altres més accessibles, amb sales immenses que mostren una riquesa morfològica excepcional’.

La història del Gouffre Berger

Ubicada a Engins, en el massís Vercors dels Alps francesos, la Gouffre Berger va ser descoberta el 1953 per un equip dirigit per Joseph Berger. La seva bellesa natural i la complexitat del seu relleu l’han convertit en un lloc d’interès per a molts espeleòlegs.

Riscos i advertències

Roqueta va advertir sobre els riscos associats a l’exploració de la cova, mencionant que ‘la zona a menys de 800 metres pot ser especialment perillosa, amb possibilitats d’inundació durant temporals’. A més, va recordar que s’han registrat sis morts en aquesta cavitat a causa de les inundacions, la qual cosa la converteix en una de les més letals del món.

Dificultats tècniques

Les dificultats més notables que van afrontar els espeleòlegs inclouen els passamans situats sobre els meandres i les rampes de les grans sales, que requereixen una gran habilitat i precaució.

Reflexions finals sobre l’exploració

La valentia i la preparació de l’equip bagenc han posat de manifest l’atractiu i els perills que comporta l’espeleologia. A mesura que els aventurers descobreixen més sobre aquestes cavitats, la comunitat científica i els amants de la natura poden apreciar la importància de protegir aquests entorns tan singulars.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00