El Festival que Celebra el Passat
El Memorimage, un esdeveniment de referència en el món del cinema, torna a Reus del 6 al 9 de novembre, oferint una oportunitat única per explorar les imatges d’arxiu. Aquesta 19a edició promet ser un festí visual amb vint pel·lícules seleccionades que inclouen obres catalanes, europees i una de russa, totes destinades a provocar reflexions sobre la nostra història compartida.
Novetats i Col·laboracions
Una de les grans novetats d’aquest any és la introducció d’un premi conjuntament amb l’Associació de Documentalistes Audiovisuals d’Espanya (ADAE), el qual reconeixerà aquelles produccions que hagin destacat en l’ús d’imatges d’arxiu. A més, el festival s’associa amb el Festival UnArchive d’Itàlia, portant a Reus una sessió especial de curtmetratges innovadors que exploren l’ús creatiu d’aquest tipus d’imatges.
Un Fil Conductor: La Memòria Selectiva
El lema d’enguany gira al voltant de la ‘memòria selectiva’, un concepte que analitza com els records es seleccionen i es reprimeixen. La directora Anna Petrus ha subratllat que les pel·lícules seleccionades conviden a la reflexió sobre allò que decidim recordar i allò que deixem enrere. Entre les obres destacades, trobem ‘Echo of You’ de Zara Zerny i ‘Le Mans 55’ d’Emmanuel Reyé, que seran part de la competició oficial.
Memòria Local i Reivindicació Històrica
El regidor de Cultura de Reus, Daniel Recasens, ha posat en relleu la secció MemoriReus, que busca recuperar i destacar la memòria de figures rellevants de la demarcació. Entre les produccions que s’exhibiran, es troba ‘In Memoriam Biel’, que retrata la vida del poeta Gabriel Ferrater, així com ‘Dolors’, un documental que rescata la figura de Dolors Vives, pionera com a pilot d’avió.
Activitats Especials i Iniciatives Educatives
A més de les pel·lícules, el Memorimage oferirà sessions especials com ‘Paret delgada: Un fil d’esperança’ i ‘Maquis a les muntanyes de Prades’, que revisiten moments clau de la història local. També es llança el concurs MemoPlay, que convida a estudiants a crear curtmetratges amb imatges d’arxiu, fomentant així la creativitat i l’accés a la història.
Un Futur Ple de Possibilitats
Amb la seva 19a edició, el Memorimage no només celebra el cinema, sinó que també busca establir un diàleg intergeneracional, connectant les noves generacions amb el seu patrimoni visual. Anna Petrus i Daniel Recasens coincideixen en la importància de fomentar la creativitat local i l’accés a les imatges d’arxiu, construint un futur en què la memòria i el cinema vagin de la mà.