Un canvi a l’horitzó
En un dia assolellat a Matadepera, un petit poble a Catalunya, l?ajuntament va prendre una decisió que canviaria el paisatge de la localitat. Sota el govern de CiU, es va decidir construir un camp de golf de 9 forats a la recerca de noves oportunitats per al desenvolupament immobiliari d’alt nivell. Els terrenys van ser requalificats i així va néixer una urbanització al costat del camp de golf, ubicat en una antiga masia. Aquest procés podria ser l’argument d’una novel·la, però ha quedat oblidat als anals de la història prèvia a internet.
El camp de golf i els seus desafiaments
El camp de golf, inaugurat el 1994 sota un règim de concessió, es va fer famós en el seu moment a causa dels problemes que van sorgir al forat. els vidres dels cotxes o fins i tot arribaven al pati d’una escola bressol. Curiosament, l’escola bressol es va construir després de l’obertura del camp de golf.
Una decisió en mans dels habitants
Avui, 30 anys després de la inauguració, el camp de golf es troba sota l’administració municipal des del 2011. Tot i això, s’ha generat un debat a Matadepera sobre el seu futur. Es durà a terme una consulta municipal no vinculant el 12 de juliol per decidir si es manté obert com a camp de golf o si es destina a altres usos. Els opositors argumenten que el manteniment del camp de golf té un cost anual de 250.000 euros i que no es fa servir al màxim. Les opinions a favor i en contra són variades, i s’han fet debats públics al poble. Fins i tot s’han plantejat arguments sorprenents, com ara l’ús d’aigües residuals per al reg i la possibilitat de convertir Matadepera en una localització ideal per a una pel·lícula.
Una solució intermèdia
La pregunta que es planteja a la consulta municipal és contraintuïtiva: ‘Esteu d’acord a canviar l’ús del camp de golf?’. Aquesta pregunta genera confusió, ja que votar sí vol dir dir no al golf, i votar no vol dir dir sí. Enmig d’aquest debat sorgeix una solució intermèdia que podria evitar divisions al poble. Inspirats a l’Old Course de Saint Andrews, un camp de golf a Escòcia que tanca els diumenges i es converteix en un parc per al gaudi dels habitants, es proposa transformar el camp de golf de Matadepera en un espai públic els diumenges. D’aquesta manera, els residents podrien passejar-hi, fer un pícnic i gaudir del paisatge. Aquesta solució no és nova ni moderna, ja que l’Old Course de Saint Andrews duu implementant-la des del segle XVI.
Una decisió en mans dels matadeperencs
La decisió final sobre el futur del camp de golf de Matadepera està a les mans dels seus habitants. La consulta municipal no vinculant permetrà que els matadeperencs expressin la seva opinió i decideixin la destinació d’aquesta instal·lació. Serà important que els votants comprenguin la pregunta i les implicacions de la resposta. Mentrestant, el debat continua al poble, amb arguments a favor i contra que reflecteixen la diversitat d’opinions. Matadepera s’enfronta a un desafiament que requereix una solució equilibrada i que tingui en compte el benestar de tots els habitants.
Una mirada al passat i al futur
El cas de Matadepera i el camp de golf ens convida a reflexionar sobre el desenvolupament urbà i la preservació d’espais naturals. La història ens mostra que les decisions preses en el passat poden tenir un impacte durador al present. És important trobar un equilibri entre el progrés i la conservació tenint en compte les necessitats de la comunitat i l’entorn. La consulta municipal a Matadepera és una oportunitat perquè els habitants participin en la presa de decisions i modelin el futur del seu poble.
Referències
Font: Parafrasejar textos i articles en línia gratuïts