Inici » Variacions Hídriques: Un Març de Canvis a Tarragona

Variacions Hídriques: Un Març de Canvis a Tarragona

by PREMIUM.CAT
Una escena impresionante se desarrolla en el 'Pantà de Margalef', situada en la pintoresca región 'priorat', donde el embalse se desborda dramáticamente. El agua cae en cascada sobre la presa, creando un efecto de cascada brillante que atrapa la luz del sol de la tarde. Al rodear el embalse, las exuberantes colinas verdes se elevan abruptamente, salpicadas de parches de flores silvestres en amarillos y púrpuras vibrantes, contrastando maravillosamente con el azul profundo del cielo. En la distancia, la silueta escarpada de la cordillera 'Montsant' se avecina, parcialmente envuelta en tenues nubes blancas. El depósito en sí, que contiene 2.3 hm3 de agua, brilla bajo la luz del sol, reflejando el paisaje circundante como un espejo. Cerca, los pequeños pueblos de 'Margalef', 'La Bisbal de Montsant', 'La Vilella Baixa' y 'Cabacés' se pueden ver ubicados entre las colinas, sus pintorescos tejidos que se asoman a través de la vegetación. La escena transmite una sensación de alegría y alivio para las comunidades loc

Les Inusuals Nivells d’Aigua als Embassaments

Els embassaments de Tarragona presenten una variabilitat sorprenent en les seves reserves d’aigua després de les precipitacions d’aquest mes de març. Mentre que el pantà de Margalef, situat al Priorat, ha experimentat un desbordament poc comú, altres com els de Siurana i els Guiamets es mantenen amb nivells alarmantment baixos, al voltant del 22% de la seva capacitat.

Millores Notables en Certs Embassaments

L’augment de les pluges ha beneficiat significativament algunes reserves que no havien mostrat nivells similars des de feia anys. El pantà de Siurana, amb una capacitat total de 12,2 hm3, ha assolit un 22,2% de la seva capacitat, gràcies a l’aportació constant dels afluents de la zona. Aquest increment és notable, ja que els registres actuals no es veien des del juny de 2022.

El Pantà dels Guiamets: Un Cas Similar

Amb una capacitat de 10,5 hm3, el pantà dels Guiamets ha experimentat un creixement similar, passant del 7,8% a un 22,6% en només quatre setmanes. Aquesta recuperació és un indicatiu de la importància de les pluges recents, les quals han contribuït a recuperar reserves que no es veien des de l’agost de 2022.

Margalef: Un Pantà que Renaix

En contrast amb altres embassaments, el de Margalef presenta una imatge inusual, amb aigua que desborda la presa de 2,3 hm3. Després d’haver-se assecat gairebé completament, ha recuperat força i està proporcionant un subministrament vital a les localitats veïnes. La seva capacitat va augmentar del 2% al 90% després de les pluges d’octubre, i ara, amb els ruixats de març, ha tornat a overflow, beneficiant el riu Montsant.

Riudecanyes: La Conca Interna en Creixement

Riudecanyes, un embassament de les conques internes, ha arribat recentment al 49% de la seva capacitat. Aquest increment s’atribueix tant a les pluges locals com al transvasament d’aigua del riu Siurana, que ha aportat un cabal significatiu. Amb una derivació de més de 700 litres per segon, aquest embassament no havia assolit aquesta quantitat des del juliol de 2021.

Ulldecona i les Terres de l’Ebre

A les Terres de l’Ebre, el pantà d’Ulldecona ha arribat a un 84,1%. Aquest embassament, que havia estat totalment buit fins a octubre, ha recuperat el seu volum gràcies a les condicions meteorològiques. Actualment, està desembassant aigua de manera preventiva per mantenir l’equilibri hídrico de la conca del Xúquer.

Riu Francolí: Un Augment Sorpresiu

Un dels canvis més notables a la regió és l’augment del cabal del riu Francolí. La seva font a l’Espluga de Francolí brolla amb força, i a Montblanc ha assolit un cabal de 2,5 m3/s, una xifra poc habitual. Malgrat que recentment ha estat sec en superfície, el riu ha recuperat una capacitat d’aigua que no es veia des de fa temps.

Reflexions sobre el Futur Hídric

La situació actual dels embassaments de Tarragona ens recorda la importància de la gestió sostenible de l’aigua. Les variacions en les reserves d’aigua reflecteixen no només les condicions meteorològiques, sinó també la necessitat d’una planificació adequada per afrontar els desafiaments futurs que podrien afectar els recursos hídrics de la regió.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00