Inici » Vilafranca acollirà una celebració única de cultura i tradició

Vilafranca acollirà una celebració única de cultura i tradició

by PREMIUM.CAT
Una escena vibrante que representa la 'Primera Mostra Intercultural de Construccions Humanes' en Vilafranca del Penedès. La imagen captura una animada 'plaza' llena de espectadores, todos mirando ansiosamente las actuaciones. En primer plano, un grupo de bailarines del 'Grupo de Danzas Villa de Briones' está vestido con 'disfraces' tradicionales, mostrando patrones intrincados y colores brillantes. Están realizando un 'Danza del Castillo', una pequeña torre humana de tres niveles, con expresiones de alegría y concentración. Detrás de ellos, los 'Danzadores de San Asensio' y 'Duguna Iruñeko Dantzariak' también están involucrados en sus respectivos bailes, lo que se suma a la atmósfera festiva. El telón de fondo presenta el majestuoso 'Basílica de Santa María', su arquitectura que proporciona un contexto histórico al evento. La audiencia, una mezcla de lugareños y visitantes, está animado, algunos capturan el momento en sus 'teléfonos inteligentes', mientras que otros animan con entusiasmo. Las pancartas y las

Un esdeveniment pioner a Vilafranca del Penedès

El pròxim dissabte 10 de maig, la ciutat de Vilafranca del Penedès es convertirà en l’escenari d’una innovadora mostra dedicada a les construccions humanes. Aquesta iniciativa, anomenada Mostra Intercultural de Construccions Humanes (MICH), s’estableix com un esdeveniment bianual amb l’objectiu de visibilitzar la diversitat i evolució del Ball de Valencians, una tradició arrelada en la cultura catalana.

Col·laboració i propòsit de l’esdeveniment

La MICH ha estat organitzada pel Consell de Castells en col·laboració amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca. Aquesta mostra no només busca presentar les diferents formes de construccions humanes d’altres regions, sinó que també pretén fomentar el coneixement i la pràctica del patrimoni casteller a la zona, tal com va subratllar la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, durant la presentació de l’esdeveniment.

Artistes i actuacions destacades

Enguany, la mostra comptarà amb la participació de tres grups destacats: el Grupo de Danzas Villa de Briones i els Danzadores de San Asensio, ambdues formacions de La Rioja, així com Duguna Iruñeko Dantzariak de Navarra. A més del seu repertori de danses tradicionals, aquests grups realitzaran una espectacular construcció humana de tres pisos, aportant un sabor autèntic a l’esdeveniment.

Una jornada amb doble vessant

La jornada del 10 de maig es dividirà en dues parts: una científica i una festiva. La sessió matinal, que tindrà lloc a la Sala d’Actes de l’Escorxador, inclourà una ponència a càrrec de Mikel Aranburu, un expert en folklore basc. Aranburu aprofundirà en els aspectes que configuren el ‘Paloteado’, un tipus de dansa que inclou petites construccions humanes, i que és característica de diverses poblacions del País Basc.

Debats i reflexions sobre la cultura popular

Després de la ponència, es durà a terme una taula rodona amb la participació de figures destacades com Jordi Bertran i Eloi Miralles, que abordaran temes rellevants sobre la cultura popular. La sessió serà moderada pel periodista Toni Comas, aportant una perspectiva crítica i enriquidora a la discussió.

La celebració festiva: dansa i construccions

A la tarda, la festa prendrà protagonisme amb una cercavila que començarà a les 17.30h a la plaça de Jaume I. Els Falcons de Vilafranca guiaran els grups de dansa fins a la plaça de la Vila, on es desplegaran diverses actuacions. Les formacions de La Rioja i Navarra finalitzaran la seva actuació amb la ‘Danza del Castillo’, una construcció de tres pisos que promet ser un moment destacat.

El paper dels castells en la tradició

La jornada també inclourà actuacions dels Castellers de Vilafranca i els Xicots de Vilafranca, que executaran construccions seguint el model tradicional. El moment culminant serà un pilar de comiat, que combinarà la ‘Danza del Castillo’ amb una representació de la Creu de la Moixiganga de Vilafranca, finalitzant amb una emotiva representació dels quadres de la Passió de Crist per part de la Moixiganga.

Un viatge a través del temps

A través d’aquesta mostra, els organitzadors pretenen explorar l’evolució del Ball de Valencians, una tradició que ha sobreviscut des del segle XVII i ha donat lloc a diverses formes d’expressió cultural, incloent les muixerangues i els castells que avui coneixem. Així, Vilafranca del Penedès no només es convertirà en un punt de trobada cultural, sinó també en un espai de reflexió sobre la nostra identitat i patrimoni col·lectiu.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00