Inici » Castella-la Manxa, pionera en adaptar la PAC per prevenir sancions als agricultors oa la regió

Castella-la Manxa, pionera en adaptar la PAC per prevenir sancions als agricultors oa la regió

by PREMIUM.CAT
un hombre camina con un rebaño de ovejas en un campo con árboles al fondo y un logo de del bazic com en el frente, Fikret Muallâ Saygı, foto realista, una foto de archivo, incoherentes

L’Executiu de Castella-la Manxa ha aconseguit ser el primer a obtenir l’adaptació de la PAC “amb seguretat jurídica que eviti sancions als agricultors oa la mateixa comunitat autònoma, és a dir, l’adaptarem amb totes les garanties legals”, segons ha informat el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Julián Martínez Lizán, en una conferència de premsa que ha fet a Albacete.

El conseller ha explicat la negociació del Govern regional amb el Ministeri “per atendre les peticions que ens feien les organitzacions professionals agràries, però no de qualsevol manera, sinó amb totes les garanties per evitar que hi hagi ajustos financers i arribi menys diners, alguna cosa que no passarà”.

Mesures per ajustar les pràctiques agràries als eco-règims

Com a resultat d’aquestes negociacions, demà passat es comunicarà al Consell de Govern la resolució que estableix les mesures per ajustar les pràctiques agràries vinculades als eco-règims, a les condicions extremes de sequera que han patit algunes comarques i que tindran efectes a la campanya de sol·licituds de la PAC del 2024 que comença l’1 de febrer.

En total, s’afavoriran d’aquesta adaptació la província d’Albacete al complet, la Manchuela conquense i el Campo de Montiel (Ciudad Real), que en conjunt sumen 245 municipis. Per determinar les zones afectades per la sequera, s‟ha tingut en compte l‟indicador d‟escassetat de precipitacions d‟aquest any hidrològic (índex de precipitació estandarditzat SPI).

El conseller ha indicat que aquesta situació està suposant “un impacte molt significatiu” al sector agrari ja que s’ha produït en les dates en què es realitzen les sembres d’importants grups de cultiu. També s’estan veient afectats cultius ja sembrats i la ramaderia extensiva per la pèrdua de pastures i l’augment dels costos dels aliments que es donen al bestiar.

Per tot això, “modificarem en l’àmbit territorial de municipis de Ciudad Real, Conca i la província completa d’Albacete, les ajudes relatives als ecorregims de pasturatge, rotació de cultius, cobertes vegetals i les ajudes d’apicultura de biodiversitat”, ha continuat el conseller.

A més, Julián Martínez Lizán ha deixat clar que “es tracta d´una adaptació oberta, és a dir, si persisteixen aquestes condicions de sequera extrema, tornarem a sol·licitar una ampliació de l´adaptació per donar resposta a les necessitats que tinguin altres comarques”, encara que ha expressat el seu desig que “el temps acompanyi el desenvolupament dels cultius i no calgui implementar aquestes noves mesures”.

Mesures adoptades

Quant a les mesures que s’han adoptat, el conseller ha detallat que per als ecorregims de pasturatge extensiu, sega i biodiversitat a les superfícies de pastures, s’estableix un període mínim de pasturatge amb animals propis de l’explotació de 90 dies, que en la norma general és de 120 dies; en segon lloc, la càrrega ramadera mínima mitjana anual i la càrrega ramadera màxima, en pastures mediterrànies s’estableix en 0,1 UGM per hectàrea (UGM/ha) i 1,2 UGM/ha; i finalment, la càrrega ramadera mínima mitjana anual i la càrrega ramadera màxima, en pastures humides s’estableix en 0,2 UGM/ha i 2 UGM/ha.

En segon lloc, per a la rotació de cultius s’ha establert que almenys el 25 per cent de la superfície de terra de cultiu que s’acull a l’ecorrègim, presenti cada any un cultiu diferent del cultiu previ, d’acord amb els mateixos criteris establerts al pla estratègic de la PAC 2023-2027. Així mateix, a la mateixa pràctica el guaret podrà arribar fins al 40 per cent de la superfície de la terra de cultiu. I, en tercer lloc, a la pràctica de sembra directa, es permetrà el conreu vertical.

Finalment i per a les cobertes vegetals s’ha establert que a les espontànies o sembrades en cultius llenyosos es permetran tasques verticals superficials de manteniment de les cobertes que no suposin, en cap cas, la modificació de l’estructura del sòl, mantenint l’obligació que el terra no romangui nu en cap moment de l’any.

També s’ha de complir el compromís anual d’establir o mantenir sobre el terreny una coberta vegetal espontània o sembrada durant tot l’any, ja sigui viva o agostada, de manera que el sòl no romangui nu en cap moment de l’any. En aquest sentit, la coberta vegetal ha de romandre viva sobre el terreny durant un període mínim de dos mesos, dins del període comprès entre l’1 d’octubre i el 31 de març. Quant a les cobertes inerts de restes de poda, es permetran tasques verticals superficials, que no suposin la modificació de l’estructura del sòl, ni la desaparició de la coberta, ni que impedeixin assolir-ne els beneficis mediambientals.

Finalment i quant a l’apicultura per a la biodiversitat a Castella-la Manxa, la resolució estableix, sobre la base de l’excepcionalitat, un període de retenció per als municipis de l’àmbit territorial d’aquesta resolució de com a mínim quatre mesos, per als quals s’hagin establert entre l’1 octubre al 31 maig, quan de manera general s’estableix en sis mesos.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00