Ecodisseny i recollida selectiva: una prioritat europea
A partir del 1 de gener del 2025, tots els municipis han de recollir de manera selectiva els residus tèxtils, una directiva europea (la 2018/851 de residus) obligarà tots els municipis a fer la recollida selectiva de residus tèxtils abans del 31 de desembre del 2024. Aquesta mesura és part de la prioritat europea en l’ecodisseny i la recollida selectiva per facilitar el reciclatge de les peces de moda.
La situació a Catalunya
A Catalunya es generen 165.511 tones de residus tèxtils a l’any, amb només el 11% recollit de manera selectiva. Aquesta situació planteja un repte important per al futur, ja que la producció de roba és la segona indústria que més contamina. Experts com Marta Coca destaquen la importància de reduir el consum i apostar per teixits duradors per abordar aquest problema.
Els canvis necessaris
Europa insisteix en la necessitat d’ecodisseny per facilitar el reciclatge de les peces de moda. Això implica repensar la concepció dels productes per facilitar la recollida i el reciclatge. A més, s’està impulsant la creació d’un passaport digital de la roba que confirmarà la sostenibilitat del producte, proporcionant transparència als consumidors.
La importància de la transparència i la certificació
A partir del 2030, les marques no es podran autodenominar sostenibles sense la certificació corresponent. Això posa de manifest la importància de la transparència per al consumidor i la necessitat de diferenciar les marques veritablement sostenibles de les pràctiques de greenwashing.
El paper de la Generalitat i el pacte per la moda circular
La Generalitat està preparant una llei de residus basada en l’economia circular, que posarà una gran responsabilitat en els productors per reduir els residus tèxtils. A més, Catalunya ha impulsat el pacte per la moda circular, una iniciativa pionera que promou l’acord voluntari per transformar el sector tèxtil cap a un model circular.