Inici » Mesures per combatre la sequera i les seves conseqüències

Mesures per combatre la sequera i les seves conseqüències

by PREMIUM.CAT

Aprovació del decret llei

La Diputació Permanent del Parlament ha aprovat avui el decret llei que té com a objectiu garantir inversions i ajudes per combatre la sequera i les seves conseqüències. Aquesta mesura ha estat aprovada amb el suport dels grups de PSC, ERC, Junts i En Comú Podem, mentre que CUP, Cs i PPC s’han abstingut i Vox ha votat en contra.

Inversions i ajudes

El decret llei contempla un total de 145,2 milions d’euros destinats a inversions i ajudes per fer front a la sequera. Entre aquestes mesures destaquen les següents:

1. Finançament d’accions per aportar aigua al sistema d’abastament de les conques internes

S’han destinat 30 milions d’euros per finançar possibles accions per aportar aigua al sistema d’abastament de les conques internes. Aquestes accions inclouen el transport d’aigua amb vaixells i l’ús de dessaladores portàtils.

2. Ampliació de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable del Besòs

S’ha previst una partida de 27,5 milions d’euros per ampliar l’Estació de Tractament d’Aigua Potable del Besòs.

3. Millora de la xarxa d’aigua

S’han destinat 18,6 milions d’euros per crear pous profunds i millorar la xarxa d’aigua.

4. Ajuda al sector primari

S’han destinat 50,5 milions d’euros per ajudar el sector primari afectat per la sequera.

5. Intervencions en matèria de prevenció d’incendis forestals

S’han destinat nou milions d’euros per realitzar intervencions en matèria de prevenció d’incendis forestals.

Reaccions i valoracions

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha destacat que aquest decret llei permetrà assegurar les inversions previstes pel 2024 per a obres d’emergència i per garantir el proveïment d’aigua. Mascort ha afirmat que aquesta mesura és prioritària i inajornable.

D’altra banda, l’oposició ha aplaudit que aquesta mesura serveixi per pal·liar els efectes de la sequera, però ha criticat que les ajudes arribin tard.

Mesures d’emergència

El decret llei també contempla mesures d’emergència en cas que la sequera arribi a nivells alts. En aquest cas, es destinarà una partida dels diners per recuperar l’estabilitat. Entre aquestes mesures hi ha noves aportacions de recurs hídric al sistema d’abastament de les conques internes de Catalunya, com el transport d’aigua potable en vaixell i l’ús de dessaladores portàtils. S’ha previst una partida de 30 milions d’euros per a aquestes accions.

Cal destacar que aquestes mesures són temporals i no estructurals.

Suport al sector primari

El decret llei també inclou mesures específiques de suport al sector primari afectat per la sequera. S’han convocat noves ajudes per als sectors primaris afectats, amb un total de 50,5 milions d’euros destinats a aquesta finalitat. A més, s’ha previst destinar 9,5 milions d’euros a l’increment de dotacions per a la conselleria.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00